Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Groene woonwijk De Meeuwen Groningen bijna volledig opgeleverd

29 september 2022

Groene woonwijk De Meeuwen Groningen bijna volledig opgeleverd

In samenwerking met VanWonen en in opdracht van Arcarius Invest heeft Aannemingsmaatschappij Friso 17 huurwoningen en 68 woningen gebouwd in de binnenstad van Groningen. De woningen zijn onderdeel van het groene woonproject 85 woningen ‘De Meeuwen’. De 17 huurwoningen werden in december vorig jaar al opgeleverd. Afgelopen periode werden de koopwoningen gefaseerd opgeleverd.

Oplevering 6 woonblokken

Begin april 2021 jaar zijn de eerste boor- en heiwerkzaamheden bij ‘De Meeuwen van start gegaan. Medio mei stond in het teken van het officiële startmoment. Samen met Wethouder Roeland van der Schaaf werd het glas geheven en geproost met betrokkenen van VanWonen en Friso Bouwgroep. Afgelopen halfjaar stond de gefaseerde oplevering van de 6 koopwoningblokken op de planning. In totaal werden er 68 koopwoningen, verdeeld over 6 woonblokken gebouwd.

Artist impressie project


Sleuteloverdracht aan nieuwe bewoners van huisnummer 85 door onze woonadviseur Martsje van der Vlugt

Het bouwproces is ondanks de levertijden, schaarste van materialen en de moeilijkheid van het project goed verlopen. De moeilijkheid van het project zit hem in de ‘heilige’ flora en fauna in dit gebied. Een aantal van de bomen moest behouden blijven, sommige zijn zelfs overgebracht naar ‘bomenhotels’. Daarnaast werd er gebouwd in een bestaande/bewoonde omgeving, hiervoor moeten we rekening houden met het zware transport en de veiligheid van de omwonenden. Ook de beperkte bouwruimte was soms een uitdaging, er moest gebouwd worden vanuit het binnenterrein.

Veel aandacht voor groen

In de wijk en aan de woningen is veel aandacht besteed aan groen. Er zijn veel bomen behouden gebleven en er is zowel water als groen toegevoegd aan de buurt. Er wordt een zogenoemde wadi midden in de buurt aangelegd, dit geeft zowel regenwater en de natuur de ruimte. Het is ook een ideale speelplek voor kinderen. Daarnaast zijn de woningen zeer energiezuinig. Zo bevatten de woningen een bodemwarmtepomp die zorgt voor (vloer)verwarming  en warm water. De elektriciteit wordt bij een groot deel van de woningen opgewekt door zonnepanelen. (dit was een kopers/meewerk optie, niet alle woningen zijn voorzien van panelen.) Ook zijn alle woningen gasloos en voldoen de woningen aan de luchtdichtheidseisen en geluidseisen i.c.m. de rondweg (Europaweg).  Naar een ontwerp van De Zwarte Hond Architecten zijn alle woningen voorzien van bakstenen gevels, rijk aan details. De architectuur past perfect bij de bestaande bebouwing en de groene omgeving van de wijk.

Samen met het bouw en projectteam is er een mooie wijk gerealiseerd waarbij het lijkt of deze er al jaren staat. Het ontwerp past perfect binnen de wijk. Ondanks de levertijd en schaarste van de materialen is het gelukt om de woningen binnen de gestelde bouwtijd op te leveren. De bewoners zijn blij met het resultaat en hebben zin om in deze wijk te gaan wonen.