Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Friso Civiel van start met de kunstwerken in Enkhuizen, Schardam en Den Helder.

17 september 2021

Friso Civiel van start met de kunstwerken in Enkhuizen, Schardam en Den Helder.

Op 17 september 2021 tekende Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier samen met Tauw Nederland en Friso Civiel het contract om met de werkzaamheden van de verbetering van zeven waterkerende kunstwerken in Noord-Holland aan de slag te gaan. Het gaat om de Spuisluis Oostoever in Den Helder, de Sassluis in Enkhuizen en de Hornsluis, de Noordersluis en de Zuidersluis in Schardam. Op dit moment zijn de partijen volop bezig met de voorbereiding. De werkzaamheden starten in oktober in zowel Schardam als Enkhuizen. De Spuisluis Oostoever in Den Helder volgt vanaf begin 2022.

Sluizen versterken


Zeven kunstwerken zijn in het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) afgekeurd. Onder de omstandigheden van een superstorm met veel wind en regen is er onvoldoende zekerheid dat de sluizen het water voldoende kunnen keren. Voor nu is er niets aan de hand, maar om ook in de toekomst de veiligheid van het achterland te garanderen worden ze aangepast.

Meer lezen over de werkzaamheden? Klik hier.

“Het is voor ons een zeer uitdagend project, waar het dus aankomt op een goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer”

Al vanaf het begin drie partijen aan boord

Het bijzondere aan dit project is de meerwaarde van de samenwerking. Omdat de drie partijen al vanaf het eerste moment dit project gezamenlijk oppakken, is de opgedane kennis en ervaring iedere keer meegegaan naar de volgende fase. En daar heeft het project nu profijt van, de voorbereidingstijd is minimaal en er kan in oktober al buiten gestart worden. “Het is voor ons een zeer uitdagend project, waar het dus aankomt op een goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer” vult Geert van der Linden aan. Geert is namens de combinatie Tauw / Friso Civiel betrokken als uitvoeringsdeskundige. Hij is niet alleen enthousiast over de innovatieve manier van aanbesteden, maar ziet ook technisch veel uitdaging. “5 van de 7 sluizen zijn rijksmonument. Dit maakt het voor ons extra uitdagend, de oplossing moet naadloos passen in een historisch heel waardevolle omgeving. Goede afstemming met de omgevingspartijen en een op maat gemaakte planning zijn voor ons erg belangrijk. Het gebeurt immers niet vaak dat je in één project op meerdere locaties tegelijk aan de slag bent.

Eerste HWBP-project met alleen maar kunstwerken

Niet alleen deze unieke samenwerking maakt het project anders, ook is dit het eerste landelijke project waarin de opgave van het HWBP alleen uit kunstwerken bestaat. Van de zeven kunstwerken worden de komende maanden vijf versterkt. Twee sluizen voldoen straks weer aan de wettelijke normen door de aanpak van het sluitingsprotocol.

Planning

Vanaf oktober 2021 zullen wij in de omgeving te zien zijn met allereerst de voorbereiding voor de werkzaamheden, zoals het inrichten van de bouwplaats. Vanaf half oktober starten de eerste werkzaamheden aan de sluizen bij Schardam en Enkhuizen. De werkzaamheden bij de Spuisluis Oostoever in Den-Helder starten in januari 2022. Vanwege het type werkzaamheden verwachten we dat geluidsoverlast beperkt blijft. Ook proberen we hinder voor het verkeer zo veel als mogelijk te voorkomen.