Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Friso Civiel gestart met ontwerp afsluitmiddel Vismigratierivier bij de Afsluitdijk

01 maart 2024

Friso Civiel gestart met ontwerp afsluitmiddel Vismigratierivier bij de Afsluitdijk

Friso Civiel speelt een belangrijke rol in het project van Boskalis Nederland voor de afronding van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk, in opdracht van Provincie Fryslȃn. Friso Civiel is actief betrokken bij het ontwerpen en bouwen van een afsluit- en regelconstructie, het cruciale sluitstuk tussen de Vismigratierivier en het IJsselmeer.

Bron: Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel – Topview luchtfotografie

De bouwteamfase is in januari gestart en zal naar verwachting tot eind van dit jaar duren. In 2024 is de uitvoering van het project gepland, met de oplevering eind 2025. Friso Civiel draagt bij aan een innovatieve aanpak voor vismigratie waarbij de lengte van de zout- en zoetwaterovergang een essentiële rol speelt om indringing van zoutwater in het IJsselmeer te voorkomen. Waterveiligheid en oog voor de natuur spelen uiteraard een belangrijke rol bij de realisatie van het prestigieuze project.

Het ontwerp van de Vismigratierivier krijgt momenteel vorm in een bouwteam door een intensieve samenwerking tussen de provincie Fryslân, Boskalis Nederland en Friso Civiel. Deze rivier, die trekvissen de mogelijkheid biedt om vrij tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te zwemmen, is van groot belang voor de natuur rond de Afsluitdijk, het IJsselmeer en de Waddenzee. De Vismigratierivier wordt toegankelijk voor bezoekers en vormt hiermee een toeristische aanvulling op het Afsluitdijk Wadden Center.

De locatie van de Vismigratierivier, nabij Kornwerderzand aan de oostelijke Friese zijde van de Afsluitdijk, is speciaal gekozen vanwege de zoete stroming van het spuiwerk en de aansluiting op de diepe geulen van de Waddenzee, die trekvissen lokt. Het hoofddoel van dit project is het verbeteren van de visstand in het IJsselmeer, het achterland en de Waddenzee.

Terwijl de Vismigratierivier op de tekentafel vorm begint te krijgen, is de doorgang in de Afsluitdijk in het najaar van 2023 afgerond. Het project, dat sinds 2020 aan beide zijden van de dijk wordt uitgevoerd, staat erg in de belangstelling van waterbouwers en ecologen over de hele wereld. In de toekomst zal de Vismigratierivier voor iedereen te bezoeken zijn.