Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Friso bouwt duurzame huisvesting Maritieme Academie Harlingen

12 december 2022

Friso bouwt duurzame huisvesting Maritieme Academie Harlingen

Geroezemoes en daarna onder het geluid van spannende muziek en ratelende kettingen een groot applaus. Zo klonk onlangs de aftrap van de nieuw te bouwen huisvesting voor de studenten van de Maritieme Academie in Harlingen. In opdracht van Dunamare Onderwijsgroep Harlingen heeft Aannemingsmaatschappij Friso opdracht gekregen voor de bouw van in totaal 118 studentenkamers met restaurant en algemene ruimtes. Het duurzame en gasloze gebouw wordt vlakbij de Maritieme Academie en het simulatiecentrum gerealiseerd. Een mooie locatie voor een gebouw met bijzonder metselwerk en allure.

Duurzame en functionele huisvesting

De huidige huisvesting biedt nu wekelijks ruimte aan 110 leerlingen en studenten, maar is grondig toe aan vervanging. Teamleider Huisvesting Cindy Postma: “Het pand is voor onze doeleinden te gedateerd en niet praktisch ingedeeld. Ook wilden we graag wat duurzamer. Met hoofdaannemer Aannemingsmaatschappij Friso, Lindhorst huisvestingsadviseurs, Penta Architekten, Meijer en Joustra, Noorman bouw- en milieuadvies, Strakks ingenieurs en Adonin zijn we samen gaan kijken naar een nieuw ontwerp. We wilden onze ambitie en visie omzetten in een prettig, duurzaam en functioneel gebouw voor de komende generaties.”


Opvallende details in ontwerp

De nieuwe huisvesting wordt vlakbij de school en het simulatiecentrum gebouwd. Het vier lagen tellende gebouw bestaat grotendeels uit een prefab beton constructie in combinatie met opvallende buitengevels. “De architect heeft oog voor detail”, zo benadrukt projectleider Arnold Boersma het ontwerp voor de nieuwe huisvesting. “De gevels worden opgetrokken in verschillende metselwerkverbanden, waardoor het gebouw een opvallende uitstraling krijgt. Op de begane grond vormen de houten spanten van 15 tot 20 cm een robuuste constructie die volledig in het zicht blijft. Voor ons een mooie uitdaging om al deze details door te voeren in een verantwoorde uitvoering.”

VMBO-leerling Ryan (15) weet onder begeleiding van zijn klasgenoot Finley (16) en Johan van der Meulen van Friso Bouwgroep het anker vakkundig naar de nieuwe ankerplaats te loodsen.

Directeur Arjen Mintjes Maritieme Academie aan het woord…

Nadat leerlingen Finley (16) en Ryan (15) het anker vakkundig op hun plaats wisten te tillen, werd door VMBO Maritiem & Techniek-leerlingen Shania (12) en Jens (12) en Nova College-studenten Mauro (17) en Wouter (17) samen een fakkel afgestoken als startsein voor de bouw. “Een prachtig project, met naar verwachting een nog mooier eindresultaat waar we met elkaar erg naar uitkijken”, aldus Maritieme Academie directeur Arjen Mintjes.

Duurzame toekomst voor maritiem onderwijs

In Harlingen wordt al meer dan 200 jaar maritiem onderwijs gegeven. Vanaf 1818 tot nu toe kunnen jongens – en sinds 1983 ook meisjes – zich er praktisch en theoretisch bekwamen in het varen. De nieuwe huisvesting wordt een plek waar jongeren elkaar gaan ontmoeten, samen leren en leven om uiteindelijk met een diploma op zak klaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Tegenwoordig is de Maritieme Academie Harlingen een onderwijsinstelling waar vmbo-leerlingen, mbo-studenten en volwassenen werken en leren aan hun maritieme toekomst.

“De nieuwe huisvesting wordt een modern en vooral duurzaam pand, dat volledig elektrisch verwarmd wordt door zo’n 1000 zonnepanelen op het dak.”

In het pand komen in totaal 118 slaapkamers met 150 slaapplaatsen en recreatiezalen met woonkamers en keukens. Op de benedenverdieping komt een groot restaurant met kiosk, waar de dagelijkse maaltijden gegeten worden. Buiten het restaurant wordt een groot terras aan het water aangelegd. De nieuwe huisvesting wordt een modern en vooral duurzaam pand, dat volledig elektrisch verwarmd wordt door zo’n 1000 zonnepanelen op het dak. Op het eindresultaat moet nog even gewacht worden. Halverwege het schooljaar 2023-2024 wil de Maritieme Academie Harlingen de eerste leerlingen en studenten in het nieuwe pand huisvesten.

Betrokkenen: