Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Eindpresentaties energieneutrale vakantiewoning Akkrum ROC Friese Poort

28 april 2022

Eindpresentaties energieneutrale vakantiewoning Akkrum ROC Friese Poort

In februari vorig jaar startte het project ‘De energieneutrale vakantiewoningen in Akkrum’. Studenten van de opleiding Middenfunctionaris Bouw werkten samen met medewerkers van Friso Bouwgroep Johan Keuning en Egbert Abbink aan de bouw van de energieneutrale vakantiewoningen. Ze hebben zich hier onder andere bezig gehouden met het maken van de werkplanning en werktekeningen. Het onderwijs wordt levensecht door het onderwijsprogramma te koppelen aan een bouwproject van Friso Bouwgroep. Afgelopen 14 april zijn de eindpresentaties door de studenten gehouden over hun aanpak voor het realiseren van een energieneutrale vakantiewoning.

Het volgende artikel is afkomstig van: https://www.centrumduurzaamfriesland.nl/nieuws/eindpresentaties-energieneutrale-vakantiewoning/

Eindpresentaties energieneutrale vakantiewoning

‘Met dit project maken we alle facetten van een bouwproject levensecht voor onze studenten’, legt Martin Strampel van ROC Friese Poort uit. ‘Het levensechte is mogelijk door het onderwijsprogramma te koppelen aan een bouwproject van Friso Bouwgroep’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Donderdag 14 april 2022 presenteerden studenten Middenkaderfunctionaris Bouw hun aanpak voor het realiseren van een energieneutrale vakantiewoning. ‘Met deze presentaties hebben jullie mij als opdrachtgever laten zien dat jullie klaar zijn voor de stage die volgende week begint’, is de eerste reactie van Johan Keuning van Friso Bouwgroep na afloop van de eindpresentaties.

Energieneutrale vakantiewoningen

‘Op recreatiepark Tusken de Marren in Akkrum hebben we in opdracht van Rotteveel M4 een 6-tal energieneutrale vakantiewoningen voor 6 en 8 personen gebouwd’, vertelt Johan Keuning van Friso Bouwgroep. ‘Het zijn houtskelet woningen met een Scandinavische look. We gebruiken veel hout omdat hout een heel duurzaam bouwmateriaal is en je daarmee goed in prefab kan werken. Op de bouw maken we in het werk de fundering met daarop een afgevlinderde vloer inclusief vloerverwarming. Hierop plaatsen we de prefab HSB wanden die worden geproduceerd in de fabriek van Houkesloot en de prefab dakplaten, zodat de vakantiewoningen in korte tijd overeind staan’. Elke vakantiewoning is all-electric en uitgerust met een basis lucht water warmtepomp, lage temperatuur vloerverwarming, mechanische ventilatie en zonnepanelen. Er is een speciale installatieruimte die van buitenaf is te benaderen voor onderhoud en service. Door de compactheid van de vakantiewoningen is extra isolatie niet nodig om energieneutraal te zijn en voldoen de RC waardes die zijn vastgesteld in het bouwbesluit. ‘Dit installatieconcept is bedacht in samenwerking met installatiebedrijf P. de Vries‘.

Bouwsystemen en installaties

‘Er is een relatie tussen het opwarmen en koelen van de woningen en de verschillende bouwsystemen’, stelt Johan Keuning in de feedback naar de bouwstudenten. ‘Denk maar eens aan houtskeletbouw, massief bouw en traditionele bouw met een spouwmuur. Elk bouwsysteem vraagt een andere mix van duurzame installaties’. Andere facetten van het bouwproject die de studenten naar voren brachten zijn bouwplaatslogistiek, uitgebreide planningen, materiaalbehoefteschema, een meerjaren onderhoudsplan, veilig werken (persoonlijke beschermingsmiddelen, pbm’s) en rechten en plichten van werknemers. ‘Door dit project krijgen wij als bedrijf de kans om studenten mee te nemen in alle facetten van energieneutraal en gasloos bouwen’.

Levensecht onderwijs

‘We willen ons onderwijs zo veel mogelijk organiseren in samenwerking met het bedrijfsleven’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘In dit project lopen onze studenten mee in de verschillende fases van een bestaand bouwproject van Friso Bouwgroep. Zo krijgen onze studenten just-in-time informatie over de energietransitie van praktijkexperts uit het bedrijfsleven. Op deze manier leiden we onze studenten op tot de vakmensen van de toekomst. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan. We noemen dit levensecht projectonderwijs’.

RIF Gas 2.0

Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel om jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. ‘In dit project waarin wij samenwerken met alle ROC’s in Friesland, Groningen en Drenthe zijn wij trekker van het thema energiebesparing en duurzaamheid’, legt Roeland Westra van ROC Friese Poort uit. ‘Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort organiseert samen met bedrijven zoals Friso Bouwgroep duurzame avonturen voor onze studenten’. De andere thema’s van RIF Gas 2.0 zijn waterstof en geothermie.

Eerder deze maand waren studenten van de ROC Friese Poort ook al actief bij Friso: Studenten ROC Friese Poort brengen theorie naar praktijk op onze bouwplaats.