Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Eerste paal voor 42 aardbevingsbestendige CLT woningen in Bedum

25 juli 2023

Eerste paal voor 42 aardbevingsbestendige CLT woningen in Bedum

Aannemingsmaatschappij Friso is gestart met de bouw van 42 aardbevingsbestendige woningen in het Groningse Bedum. De woningen worden gebouwd in opdracht van woningstichting Wierden en Borgen. Afgelopen week ging de eerste paal de grond in. Daarmee is de bouw officieel van start!

Sloop nieuwbouw

Het gaat om een project in de Zeeheldenbuurt in Bedum. De woningen worden gebouwd op een plek waar eerder ook sociale huurwoningen stonden. De laatste blokken aan de Ruyterstraat zijn afgelopen week nog gesloopt. Omdat de woningen gebouwd worden in het aardbevingsgebied worden de woningen aardbevingsbestendig gebouwd.


CLT woningen

De woningen zijn ontworpen door architectenbureau CHANGE.NL. Het bijzondere aan de woningen is dat ze worden gebouwd van een innovatief houtproduct, namelijk CLT. Dit staat voor Cross Laminated Timber: een kruislaaghout. Hout heeft een prettige, warme uitstraling en vanwege zijn natuurlijke vochtregulerende en isolerende werking heeft hout ook een positieve invloed op het binnenklimaat en het energiegebruik. Eerder bouwden we voor Wierden en Borgen 35 woningen in Loppersum, ook gemaakt van CLT. De kozijnen, ramen en deuren worden ook van hout en komen uit de eigen fabriek.


Minder geluidsoverlast door gebruik van boorpalen

Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken in de buurt wordt er gebruik gemaakt van boorpalen. In plaats van heien, wat vaak een hinderlijk en trillingen veroorzaakt, worden de funderingspalen in de grond geboord. Hierdoor is de geluids- en trillingsoverlast voor de buurt minimaal.

Naar verwachting worden de woningen in de zomer van 2024 overgedragen aan de opdrachtgever.