Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Een kijkje in de studententijd van Matthijs en Remco

04 december 2020

Een kijkje in de studententijd van Matthijs en Remco

Matthijs Wijdenes en Remco Kruis, beide werkzaam bij Friso Bouwgroep,  werden onlangs ondervraagd door Bouwloket Friesland – On Tour, het stagecoördinatiepunt voor bouwkunde studenten, over hun studieloopbaan. Hoe zag de start van hun werkloopbaan eruit? En welk advies geven ze toekomstige bouwkundestudenten? Je leest het allemaal in onderstaande artikel.

Even voorstellen

Matthijs Wijdenes en Remco Kruis, beide 28 jaar en oud-studenten uit de MBO bouwkunde opleiding. Beide werken nu als werkvoorbereider bij Friso Bouwgroep, beide vanuit een andere studieroute. Samen zijn ze in 2011 gestart bij de opleiding timmerman niveau 2. Waarna Remco doorging naar niveau 3 en Matthijs de stap maakte naar niveau 4 om vervolgens ook nog HBO  bouwkunde er achteraan te doen. Remco heeft nog de stap naar niveau 4 gemaakt, maar kwam erachter dat hij via een werktraject bij Friso Bouwgroep met leren in de praktijk beter tot zijn recht kwam. En inmiddels al weer een aantal jaar in de functie werkvoorbereider werkzaam. Matthijs volgt nu na zijn afgeronde HBO bouwkunde studie een traineeship bij Friso Bouwgroep om zo te kijken waar zijn grootste ambities liggen. Hij kan nog verschillende kanten op: de werkvoorbereiding, de uitvoering of de calculatie. Matthijs is blij dat hij de ruimte krijgt om zich bij ons te ontwikkelen.

Waar houden wij ons mee bezig?

Beide zitten ze in de werkvoorbereiding. Matthijs op een woningbouwproject en daarvoor op een groot renovatieproject. Remco is werkvoorbereider voor een utiliteitsproject met appartementen. Beide geven aan dat ze nog steeds praktisch ingesteld zijn. ‘Het zichtwerk op de bouwplaats blijft een grote interesse houden, dat is tastbaar en heel anders dan werken aan een project op papier op kantoor’ zeggen Matthijs en Remco. Ook het fysiek uitvoerende deel blijft de beide heren fascineren. In de werkvoorbereiding is de communicatie belangrijk, de valt en staat met kwaliteit. Remco geeft aan dat het een prioriteit is om te blijven koersen op de planning met aandacht voor netheid en een goede communicatie. Matthijs vult nog aan dat het ook belangrijk is dat jeinzicht hebt in elkaars functie, waardoor er begrip is voor bepaalde keuzes en missers. ‘’In de werkvoorbereiding zitten we niet 40 uur op een stoel. We voeren controles uit, tekenwerk, de inkoop, contact en communicatie, voorbereiden op de bouwplaats. Dit zorgt voor de nodige afwisseling’’. Binnen de werkvoorbereiding ben je voor langere tijd werkzaam aan hetzelfde project. Dit in tegenstelling tot de calculatoren, zij vertellen dat hun werk bestaat uit iedere 6 tot 8 weken een nieuw project  waar ze aan rekenen, met een mega tijdsdruk richting de deadlines in de aanbestedingen om werk binnen te halen. Binnen deze tijdsdruk is het lastig om stagiaires en junioren begeleiding te geven, maar hier wordt binnen Friso Bouwgroep wel over nagedacht voor in de toekomst om nieuwe aanwas in deze functie aan te trekken.

Tips voor toekomstige en huidige bouwkunde studenten

Wat ze Matthijs en Remco  graag aan de toekomstige en huidige bouwkunde studenten mee willen geven: ‘’Niet alles is relevant in de studie, maar logica en het visuele stuk wel. Pak het tekenwerk echt serieus op, ook op het MBO’’. Maar zegt Remco ook: ‘’benut je tijd goed, zoals de lessen zijn gepland’’. Wij waren wel wat in de modus, van boeie, wat baldadig en opsternaat. Hierdoor hebben we tijd verloren, tijd die nuttiger kon worden besteed. Nog een tip van Matthijs, gebruik elkaars kwaliteiten, met elkaars steun red je het. Niet richting herkansingen koersen, maar de zaken meteen goed aanpakken en zoek elkaar op. Wat wij uitgespookt hebben kon niet altijd dat beseffen we ons nu ook wel. De heren geven aan dat de bouw zoveel meer is dan alleen de hamer. “Je kunt zoveel kanten op groeien in de bouw. Je maakt mooie dingen mee in deze sector; projecten waar je aan hebt meegewerkt en waar je trotst op bent en waarover je aan vrienden en familie vertelt’’. De laatste tips van de heren zijn: ”De bouwkennis leren begrijpen, ook al pas je niet alles zelf toe, probeer allround info te verzamelen en toe te passen’’. Kijk om je heen wat er allemaal te doen is bij de verschillende bedrijven en waar je heen kunt groeien.

De slotconclusie van deze OnTour is: wat spreken deze heren de bouwkundige vaktaal al vloeiend en wat zijn ze communicatief vaardig geworden. Tijdens de verdere rondleiding kwamen we nog verschillende oud leerlingen en stagiaires tegen, op de werkvoorbereiding, de calculatie, in het bouwkundig tekenwerk en restauratie timmermannen. Zo werd weer meer dan duidelijk, dat je met dezelfde opleidingsachtergronden verschillende kanten op kunt in de bouwsector. Schroom niet om bij interesse eens binnen te lopen bij Friso Bouwgroep om het werk met eigen ogen te bekijken en te oriënteren of jouw toekomst ook in de bouwsector ligt.

Wil je ook weten of je talenten net als Matthijs en Remco in de bouwsector liggen? Neem gerust contact op met Bouwloket Friesland.

Op zoek naar een baan in de bouw?

Ben jij opzoek naar een baan in de bouw? En ben je benieuwd naar de openstaande vacatures van Friso Bouwgroep? Neem dan een kijkje op www.echtebouwers.nl