Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Drostenhuis Zwolle heeft kroon weer terug

20 januari 2022

Drostenhuis Zwolle heeft kroon weer terug

Het Stedelijk Museum ANNO in de binnenstad van Zwolle heeft haar kroonlijst weer terug. Woensdag 19 januari jl. plaatste Hanzebouw de wapenschilden in één van Nederlands grootste attieken terug. Met het inhangen van de schilden bij het Drostenhuis is de restauratie van de uitbundig versierde kroonlijst afgerond. Komende periode wordt nog gewerkt aan de restauratie van o.a. de achterzijde, alsmede de verbouw van een relatief nieuw bouwdeel van het museum.

Fraaie restauratie bijdrage aan behoud binnenstad

Sinds de zomer van 2019 ontbrak het Attiek op het Drostenhuis in Zwolle. Wethouder René de Heer onthulde de luiken. Op elk luik staat een familiewapen van voormalige eigenaren van het Drostenhuis. "Deze fraaie restauratie draagt bij aan het behoud van de historie van onze binnenstad en ons erfgoed. Het Drostenhuis heeft de kroon weer terug."

‘Door toepassing van moderne technieken en vakmanschap is de attiek met de historische schilden in ere hersteld.’

Moderne technieken en vakmanschap

Bij het Drostenhuis werd na een interne brand (2017) gewerkt aan een compleet nieuw casco waarbij ook het dak, de wandbespanning, de houtimitatie en het schilderwerk is aangepakt. De restauratie van de attiek (de versierde verhoging op de kroonlijst van de gevel) was hard nodig, het houtwerk was verrot en moest hersteld of vervangen worden. Daarnaast zijn de verflagen opnieuw aangebracht. De omvang van de werkzaamheden bleek groter dan voorzien. In samenwerking met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Overijssel, de gemeente Zwolle en Hanzebouw is de restauratie vormgegeven. Door toepassing van moderne technieken en vakmanschap is de attiek met de historische schilden in ere hersteld.

"Deze fraaie restauratie draagt bij aan het behoud van de historie van onze binnenstad en ons erfgoed."

Kroonlijst in rococo-stijl

Het Drostenhuis is gebouwd rond 1543 en werd in 1760 gemoderniseerd in opdracht van de toenmalige eigenaar Gerrit Albert Podt. Toen werd ook de houten kroonlijst aan het pand toegevoegd met beelden van Amphitrite en Poseidon. De attiek is in rococo-stijl gemaakt en kent naast het wapen van Zwolle ook de wapens van de drie families die in het huis hebben gewoond (het familiewapen van Van Ensse links en in het midden de wapens van de families Podt en Helmich).

Museum in de Maak

Het Drostenhuis is momenteel niet geopend voor publiek. Na de brand in 2017 was het nodig om het pand van binnen te herstellen. De bouwwerkzaamheden worden deze maand afgerond. Het Drostenhuis wordt onderdeel van ANNO, Museum in de Maak. De plek waar de geschiedenis van de stad Zwolle en haar inwoners wordt verteld. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen straks samen op één plek onder één naam. Naar verwachting opent ANNO in het voorjaar van 2022 zijn deuren aan de Melkmarkt in Zwolle.

Betrokkenen:

Gemeente Zwolle
Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Provincie Overijssel
Bureau Delfgou
Bert Jonker
Schildersbedrijf Salet
Doornekamp WoodSpecials
Ubald Elshuis
Lokozink