Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

De toren van Bolsward is weer thuis

09 juni 2021

De toren van Bolsward is weer thuis

De historische torendelen van het voormalige stadhuis in Bolsward zijn op 8 juni via het water van Sneek, waar de toren ruim anderhalfjaar geleden in onderhoud was, naar Bolsward vervoerd. Vervolgens zijn woensdag 9 juni de eerste twee torendelen met een torenkraan op het stadhuis getakeld. Donderdag 10 juni wordt het laatste deel, de torenspits geplaats en heeft Bolsward haar stadstoren weer terug.

Heuglijke gebeurtenis

"Het terugplaatsen van de toren is een heuglijke gebeurtenis", zegt cultuurwethouder Mirjam Bakker. "Het voormalige stadhuis van Bolsward is weer compleet, een fantastisch moment." Ze noemt het terugplaatsen van de toren het sluitstuk van een boeiende periode. "Nu beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van een mooi verhaal dat al ruim vierhonderd jaar duurt. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop dit werk is uitgevoerd."


Droomklus vol uitdagingen

In september 2019 werd de stadhuistoren door Bouwbedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) ontmanteld, in drie delen naar beneden getakeld en per schip vervoerd naar de restauratiespecialisten in Sneek. Daar is de stadhuistoren in oude luister hersteld. De restauratie van het stadhuis en de stadhuistoren is een droomklus vol uitdagingen geweest voor ons team van restauratiespecialisten, aldus Douwe Offringa, vestigingsdirecteur Jurriëns Noord.

Terugblik vervoer en werkzaamheden

Gemeente Súdwest Fryslân maakten een compilatie van de eerste en tweede dag van het vervoer en de werkzaamheden. De beelden laten mooi laat zien hoe het transport van klok en carillon vanuit Sneek naar Bolsward precies verliep. Daarnaast registreren we de aankomst van de vrachtwagens met oplegger bij het stadhuis in Bolsward; de toren is weer thuis.


Meer informatie?

Meer informatie is te vinden op de website van Gemeente Súdwest Fryslân en via de Facebookpagina van Cultuur Historische Centrum de Tiid. Ook zijn de werkzaamheden vanaf live te volgen via een webcam in Bolsward.