Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

De Tiid in Bolsward staat niet stil

20 mei 2021

De Tiid in Bolsward staat niet stil

Op 19 oktober vorig jaar nam wethouder Mirjam Bakker de sleutels van het nieuwe Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ in Bolsward ontvangst. Het grootste gedeelte van de herontwikkeling was daarmee opgeleverd. Inmiddels zijn we letterlijk verder ‘in de tiid’ en zijn zowel de bibliotheek, het gemeenteloket en –archief gehuisvest in hun nieuwe onderkomen. Op dit moment rest nog de restauratie van het oude gedeelte. Jurriens Noord is voornemens in week 23 de toren terug te plaatsen. Een hoogtepunt voor zowel opdrachtgever, aannemer als omgeving.

Resterende werkzaamheden

Op dit moment zijn de vakmannen van Jurriëns Noord druk bezig met de resterende werkzaamheden in het oude gedeelte van De Tiid en in de werkplaats in Sneek. Naar verwachtingen worden deze werkzaamheden voor de bouwvak afgerond. Tot die tijd worden de volgende werkzaamheden nog uitgevoerd:

Bouwplaats Bolsward

Op dit moment worden in de ‘Vierschaar-ruimte’ op de begane grond de vloerbalken hersteld (zie foto 1). Daarnaast is in het toekomstige restaurant, op de begane grond van het oude gedeelte, de cement dekvloer gestort en is de afbouwfase gestart (zie foto 2). Deze afbouwwerkzaamheden duren nog tot de bouwvak. Op het dak is de leidekker druk bezig met het herstellen van de daken en de zinkwerker is bezig met de omloop van de toren (zie foto 3). Vanaf week 16 is gestart met het reconstrueren van de houten ‘schoorstijlen’ ter ondersteuning van de toren. Deze nieuwe schoorstijlen bestaan hoofdzakelijk uit staal en worden omkleed met het bestaande hout.


Foto 1 | Herstel vloerbalken op begane grond ‘Vierschaar-ruimte’. - Fotografie Tonnie Siemonsma

Foto 2 | Cement dekvloer toekomstige restaurant - Fotografie Tonnie Siemonsma


Foto 3 | Herstel werkzaamheden van de daken en omloop van de toren - Fotografie Tonnie Siemonsma

Werkplaats Sneek:

In de werkplaats bij Friso Bouwgroep en Jurriëns Noord in Sneek wordt er gewerkt aan het herstel van de toren. De lantaarn (bovenste deel van de toren) is nagenoeg gereed en de zinkwerker is bezig met het carillondeel. Benieuwd naar de werkzaamheden aan het uurwerkdeel? Bekijk dan hier de webcam beelden. In week 23 wordt de complete toren teruggeplaatst (zie omschrijving hieronder), waarbij er eerst nog een tijdelijke steigerconstructie rondom het carillondeel geplaatst wordt. 3 à 4 weken later wordt deze steiger weer gedemonteerd Vervolgens worden de hulpconstructies in de toren nog gedemonteerd en afgehesen.

Meer weten over de resterende werkzaamheden?

Bekijk dan hieronder het filmpje van Siepie Wijbenga van de Gemeente Súdwest-Fryslân:

Terugplaatsen toren

Naar verwachting wordt de toren in week 23 (7 t/m 11 juni) teruggeplaatst. Op de eerste dag van de hijsactie worden de drie torendelen ‘s avonds vanuit Sneek per schip vervoerd naar Bolsward. Daar worden ze de volgende ochtend vanaf het water (ter hoogte van de Blauwpoortsbrug) op een dieplader gehesen, welke ze vervolgens naar de Jongemastraat vervoerd. Vervolgens worden de eerste twee torendelen met een torenkraan één voor één op het stadhuis gehesen. Op dag drie van de hijsactie wordt er een prefab steiger om het carillondeel geplaatst en vervolgens wordt het laatste deel (lantaarngedeelte) gehesen. De Jongemastraat is gedurende het gehele hijsproces (twee dagen) geblokkeerd, de winkels blijven wel toegankelijk. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden wordt de Jongemastraat aan het einde van de laatste dag weer vrijgegeven. Mocht het qua weersomstandigheden niet veilig zijn om te hijsen, dan wordt het plan herzien.

Officiële opening 10 en 11 september

Op 10 en 11 september is de officiële en feestelijke opening van De Tiid. De opening is verspreid over twee dagen waarbij o.a. de gebruikers van De Tiid zich presenteren. Daarnaast zijn er diverse organisaties en instellingen in Bolsward en de gemeente bij betrokken. Op dit moment is een werkgroep bezig om vorm en inhoud te geven.

Herinrichting van de binnenstad

Het is al goed zichtbaar hoe de herinrichting er uit komt te zien, de Jongemastraat is klaar en de trottoirs van deMarktstraat. Voordat de toren teruggeplaatst wordt is de herinrichting gereed.

Op de hoogte blijven?

Wilt u deze nieuwsbrief blijven ontvangen? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar detiidbolsward@ frisobouwgroep.nl. De nieuwsbrief wordt dan digitaal toegestuurd.