Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Collega's aan het woord: Mark en Pier Reijenga

24 december 2022

Collega's aan het woord: Mark en Pier Reijenga

Dit artikel is afkomstig uit het 75-jarig jubileummagazine (2021) van Friso Bouwgroep.

Vader en zoon Reijenga werken beiden bij Friso. Toch komen ze elkaar op de werkvloer nauwelijks tegen. En hoewel het twee échte bouwers zijn, thuis aan tafel hebben ze gelukkig genoeg andere dingen om over te praten.

27 jaar geleden startte Pier Reijenga bij Friso. Hij kwam op de afdeling inkoop, bij Jan de Bruin terecht. Daarna werd hij projectleider, vestigingsleider van de vestiging Groningen en nu is hij, mede door gezondheidsproblemen, alweer jaren terug ‘bij inkoop’. “Toen ik van school kwam was er weinig werk in Nederland. Het was crisis in de bouw en elke zaterdag nam ik wel vier kranten door op zoek naar een baan. Uiteindelijk kwam ik in Pretoria (Zuid-Afrika) terecht en bouwde ik mee aan een technische universiteit. Daar heb ik de basis van mijn verdere loopbaan in de bouw gelegd.”

Zoon Mark werkt nu 6 jaar bij Friso. Hij had altijd wel affiniteit met de bouw; hij kreeg het met de paplepel ingegoten. “Toch was het mijn eigen keuze om ook de bouw in te gaan. In de bouw heb ik voldoende kansen om mezelf te ontwikkelen. Ook is de bouw echt afwisselend.” Dat beaamt vader Pier: “Elk werk is weer anders, ook als je inkoper bent.” Na zijn studie MBO startte Mark vol goede moed met de opleiding HBO-bouwkunde. Na een jaar hield hij het voor gezien. Mark: “Ik kan niet leren uit een boek. In de praktijk, bezig zijn, dat werkt voor mij veel beter. Door mijn vader en stages bij Friso tijdens mijn MBO opleiding, kende ik het bedrijf al goed. Daarom ben ik op een soort snuffelstage bij Friso Totaalbouw aan de slag gegaan. Hier ben ik in aanraking gekomen met grotere werken, zoals het TopsportZorgcentrum in Groningen. Dit was mijn eerste kennismaking met een 3D-BIM werk. Ik vind het prachtig hoe de digitalisering in de bouw werkt en zie absoluut kansen voor de toekomst.”

"In de bouw heb ik voldoende kansen om mezelf te ontwikkelen. Ook is de bouw echt afwisselend"

Het eerste grote werk van Mark (aardbevingskantoor NCG  Groningen) deden vader en zoon samen. Pier was inkoper en Mark werkvoorbereider. Dat ging prima, maar ze hebben niet specifiek de voorkeur om samen te werken. Pier: “We gaan al jaren samen naar sc Heerenveen, voetbal is onze passie en daar praten we over. Natuurlijk gaat het wel eens over het werk, maar gelukkig hebben we genoeg andere dingen die we onder het eten kunnen bespreken.”

Solliciteren?

Wil je net als Mark ook als werkvoorbereider aan de slag? Check dan deze pagina op 'Echte bouwers' waar je verschillende openstaande vacatures kunt vinden. Toch liever aan de slag als inkoper en collega worden van Pier? Bekijk deze pagina voor de openstaande vacature van inkoper.