Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Collega's aan het woord: John & Remco uit oude Groeneveld

31 december 2022

Collega's aan het woord: John & Remco uit oude Groeneveld

Dit artikel is afkomstig uit het 75-jarig jubileummagazine (2021) van Friso Bouwgroep.

Vader en zoon John en Remco uit oude Groeneveld werken allebei bij Friso, op het hoofdkantoor in Sneek. Toch zien ze elkaar op de werkvloer zelden. “Het zou voor ons niet werken als we op hetzelfde project zouden zitten. Ik blijf toch echt een vader en Remco mijn zoon. Hij kan het vak beter van anderen leren, daar neemt hij waarschijnlijk net wat meer van aan.” Dat is Remco wel met hem eens. Ook denkt hij dat werk en privé dan wellicht echt door elkaar gaan lopen: “Ik denk dat we dan alleen maar meer over werk zouden praten.”

Een carrière in de bouw leek lang geen optie. Remco wilde al van jongs af aan architect worden. “Voor school heeft hij zelfs nog eens de architect van de GA Terminal op Schiphol, waar ik toen aan werkte, geïnterviewd,” zegt John. Remco begint met zijn opleiding Bouwkunde, om vanuit hier architect te worden. Na enkele architectuur opdrachten te hebben gedaan draaide Remco bij. “Voor mij was het werk van een architect te zweverig, weinig concreet. In het tweede jaar van de opleiding moest ik stage lopen bij een bouwbedrijf en toen zag ik dat dat is wat ik wilde, bouwen. Echt iets maken.” Remco is na een stage en afstudeeropdracht bij Friso blijven hangen. “Ik werk nu als werkvoorbereider en geniet van de diversiteit van het werk. Bijvoorbeeld BIM-tekenen,dat is erg leuk om te doen.”

“Ik werk nu als werkvoorbereider en geniet van de diversiteit van het werk. Bijvoorbeeld BIM-tekenen,dat is erg leuk om te doen.”

Ook John had een iets andere carrière voor ogen toen hij met zijn opleiding begon. “De bedoeling was dat ik naar de HTS zou gaan, maar omdat ik niet in één keer slaagde, heb ik dat plan eerst laten varen. Na civiel-techniek heb ik op de MTS nog bouwkunde gedaan, dit kon destijds in één jaar school en een half jaar stage. Na deze stage ben ik aan de slag gegaan bij het bouwbedrijf waar ik de stage gelopen heb.” Na een aantal jaren op de bouwplaats wilde John verder en solliciteerde hij bij Friso Civiel. Die baan ging aan hem voorbij, maar vlak daarna belde Henk Dedden wel met de vraag of hij die middag (het was zaterdag) langs kon komen voor een gesprek. En zo startte John in februari 1995 als werkvoorbereider. “In de periode als werkvoorbereider heb ik veel samengewerkt en geleerd van Dirk de Valk. Voornamelijk in de woningbouw waarbij het veelal woningbouwprojecten van Frisoplan betrof. Later heb ik in de utiliteitsbouw veel met hoofduitvoerder Klaas Meindertsma samengewerkt en hiervan ook veel opgestoken.“ Nu is hij al weer zo’n tien jaar projectleider.

Remco woont nog thuis. Dat betekent vanzelfsprekend dat er onder het eten wel eens over het werk gepraat wordt. “Maar niet bijzonder veel, eigenlijk meer omdat we belangstelling hebben voor wat we die dag beleefd hebben, dat dat toevallig bij hetzelfde bedrijf is maakt dan niet uit.” Een van de voordelen van het werken met je vader is volgens Remco dat het makkelijker praat. “Bijvoorbeeld na de bedrijfsbijeenkomst, waar je samen geweest bent, kun je het er nog even over hebben. Dan hoef je niet alles uit te leggen.” Over de inhoud van het werk gaat het eigenlijk zelden. “Als ik vragen heb, dan stel ik die aan projectleider Radboud Poortvliet, hij weet alles over het werk waar ik mee bezig ben en van hem kan ik veel leren.”

Solliciteren?

Lijkt het jou ook leuk om bij Friso aan de slag te gaan en collega te worden van John of Remco? Neem dan een kijkje op de onderstaande pagina's:

- Vacatures werkvoorbereider

- Vacature projectleider (Almere)