Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Collega's aan het woord: Harm & Pieter

03 januari 2023

Collega's aan het woord: Harm & Pieter

Dit artikel is afkomstig uit het 75-jarig jubileummagazine (2021) van Friso Bouwgroep.

In 1997 kwamen Pieter Veenstra en Harm Veldkamp elkaar voor het eerst op de bouwplaats tegen. Het was bij Hoeve Boschoord, een tbs-kliniek die door Friso ver-/nieuwbouwd werd. Ze werkten toen nog niet echt samen. Dat kwam pas in 2009. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk deze twee mannen, die samen goed zijn voor bijna 65 dienstjaren bij Friso. “We zijn zo op elkaar ingespeeld, dat we zonder woorden kunnen praten en blindelings op elkaar vertrouwen.”

Pieter werkt bij Friso sinds het Jellema overnam. “Het bedrijf is wel veranderd hoor, in die dertig jaar dat ik hier werk. En dan bedoel ik niet alleen dat het groter is geworden, of dat er nu veel grotere projecten uitgevoerd worden. Vroeger deden we alles zelf. Vanaf de allereerste spade die de grond in ging, tot en met de spijker bij het laatste plintje. Nu wordt er veel meer uitbesteed en de manier waarop we bouwen is natuurlijk ook veranderd.” Harm neemt het van hem over: “Accuboormachines? Die waren er niet toen wij van school kwamen. Wij gebruikten gewoon een schroevendraaier.” Dat is wel iets wat Pieter even kwijt wil. Hij is blij dat er de laatste jaren enorm is geïnvesteerd in materiaal en materieel.

Er valt altijd wat te beleven op de bouw. Sommige uitspraken blijven nog jarenlang hangen. Zo waren er ooit problemen bij het maken van de storttrechters van de vuilstort bij Oudehaske. “Harry Strikje (Oppedijk, red.) was toen uitvoerder. De steiger kregen we in onderdelen aangeleverd en het lukte ons niet hem in elkaar te zetten. Harry regelde toen iemand van Doka, de steigerbouwer zelf. Die knutselde het ding in elkaar. Toen Han Kroes, de kraanmachinist, de steiger op de plek wilde zetten, viel de halve onderkant eraf. Legendarisch werden de woorden van Han: “Met een slijptol en lasapparaat, krijgen we elke Doka-steiger op maat.” Pieter bouwde aan veel mooie projecten. De mooiste? “Elk project heeft zijn charmes, dan is het lastig kiezen. Dan kies ik de renovatie van 150 woningen in Heerenveen. We hadden daar zo’n perfect team, ook met bijvoorbeeld de schilders. Alles liep op rolletjes.

"We hadden daar zo’n perfect team, ook met bijvoorbeeld de schilders. Alles liep op rolletjes."

Door het directe contact met de bewoners was het een erg dankbare klus. En het was ook het échte timmerwerk, waar ik toch het meest van hou.” Harm noemt na lang denken de bouw van Hof van Saksen in Rolde. “Het werk wat we daar deden was zo mooi, we kregen alle vrijheid en bepaalden zelf waar de vakantiewoningen precies kwamen. Aan die tijd bewaar ik mooie herinneringen.” Ook wil Harm de vele winkels waar hij aan meewerkte, noemen. “Dat was hard werken, ’s zaterdags en in de avonden, maar het was wel een avontuur”.  Al pratende komt Pieter met nog een anekdote. “Ik weet nog dat Harm de Jong en Siete Hes bij Hoeve Boschoord een raam moesten repareren omdat een tbs-er ontsnapt was, omdat hij het raam losgeschroefd had. Harm en Siete hadden het raam er even uitgehaald om de aanpassingen te doen. Op dat moment zwaaide de deur open, rende de tbs-er de kamer binnen en sprong hij door het raam naar buiten. ‘Mij houden ze hier niet!’ riep de man en hij verdween. Voor de tweede keer. Harm en Siete wat beteuterd achterlatend.”Hoe ze de toekomst zien? Voor de bouw zien ze het wat somber in. “Tegenwoordig moet iedereen maar een HBO-opleiding volgen. Waarom? De bouw is toch prachtig? Het voelt soms als een minderwaardig beroep, dat mensen echt op je neerkijken terwijl we juist zulk belangrijk werk doen.” Harm beaamt dat: “Zeker nu, met die woningnood, er is geen woning meer te krijgen.” Ze zijn het eens dat niet iedereen geschikt is om de bouw in te gaan, maar dat het wel een mooi beroep is. “Het houdt je ook fit, want je bent altijd in beweging en heel veel buiten.”

Solliciteren?

Lijkt het jou ook leuk om bij Friso aan de slag te gaan en collega te worden van Pieter of Harm? Neem dan een kijkje op de onderstaande pagina's:

- Vacature restauratie metselaar

- Vacature restauratie timmerman