Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Collega's aan het woord: Familie de Boer

27 december 2022

Collega's aan het woord: Familie de Boer

Dit artikel is afkomstig uit het 75-jarig jubileummagazine (2021) van Friso Bouwgroep.

Wie bij de gebroeders De Boer direct aan Frank en Ronald denkt, is nog nooit bij Friso geweest. Wij hebben namelijk Abe en Gerben. “Als kind bouwden we op de graanpakzolder van bouwbedrijf Jellema al bootjes”, begint Gerben het verhaal van de familie De Boer. “We hebben bouwen met de paplepel ingegoten gekregen.” Voor de broers De Boer was het altijd al duidelijk; zij zouden later de bouw in. Net als hun vader, die hoofduitvoerder was bij bouwbedrijf Jellema. ’s Zaterdags werd er niet gevoetbald, maar getimmerd. Zo ging dat toen. Zoon en ‘omkesizzer’ Jorrit voetbalt gewoon op zaterdagochtend. En hij besloot om na zijn VMBO een hele andere kant op te gaan. Toch werken ze nu, samen met moeder Nynke, bij Friso. Een verhaal van een familie waar ‘alles Friso ademt’.

Toen Abe eind jaren tachtig stage moest lopen zou hij dat bij Defensie doen. Dat ging niet door, omdat hij informatie zou kunnen doorspelen naar het bouwbedrijf waar zijn vader werkt. Er zat niets anders op dan ook bij Jellema te gaan stage lopen. “Alle vakanties en in de weekenden werkte ik er toch al. Het was dus eigenlijk een heel logische keuze.” Toen Jellema in 1991 werd overgenomen door Friso ging Abe mee.

Zijn vrouw Nynke sloot in 2006 aan. Ze is begonnen om ‘puin te ruimen’. “De administratie was letterlijk een grote stapel met papieren,” vertelt ze. “Toenmalig vestigingsleider Folkert Sinnema vroeg me bij te springen. Daarna ben ik gebleven.” In principe kunnen ze prima samenwerken en is het vooral fijn om partners en collega’s te zijn. “Maar het blijft natuurlijk wel je man, waar je mee samenwerkt en dan kun je ook wat meer tegen hem zeggen. Abe is bijvoorbeeld heel direct. Dan zeg ik thuis dat hij wel wat vriendelijker had kunnen zijn. Tegen gewoon een collega zou je dat niet zo snel zeggen.”

Hoewel hij al van jongs af aan wist dat hij in de bouw wilde gaan werken, was het wel toeval dat broer Gerben ook bij Friso aan het werk ging. “Ik had een lijstje met bedrijven waar ik wel wilde werken en die heb ik een brief gestuurd. Friso is het toen geworden.” Na een uitstapje naar een ander bouwbedrijf is calculator Gerben alweer bijna 15 jaar met plezier terug op het Friso-nest. “Bij een groot bouwbedrijf ben je een nummer. Bij Friso is dat echt anders. Door de korte lijnen en het directe contact met de directie kun je sneller schakelen. De deuren staan hier altijd open. Dat werkt prettig.” Saillant detail is dat Gerben’s vrouw Janny ook nog bij Friso gewerkt heeft.“Toen we trouwden, kwam heel kantoor Sneek op het feest.”

Bij Friso is dat echt anders. Door de korte lijnen en het directe contact met de directie kun je sneller schakelen. De deuren staan hier altijd open. Dat werkt prettig.”

Jorrit werkt sinds begin dit jaar bij Friso als leerling allround timmerman. Zijn carrière is met een omweg gegaan. “Eigenlijk wilde ik altijd wel de bouw in. Als kind mocht ik wel eens met mijn vader mee naar een bouwplaats en ik heb zelfs als jongetje wel eens bij een bouwvergadering gezeten. Ook deed ik vakantiewerk bij mijn vader. Maar toen ik na het VMBO een keuze moest maken was de bouw niet aantrekkelijk meer. Het was crisis en na het bezoeken van een open dag van MBO-bouwkunde stond ik niet te springen om verder te gaan in de bouw. Daarom koos ik voor een commerciële opleiding.” Toch kruipt het bouwvakkersbloed waar het niet gaan kan. Na een paar jaar in de autobranche te hebben gewerkt als verkoper, volgt Jorrit nu een opleiding tot allround timmerman. Jorrit:“Mijn doel is om mijn commerciële ervaring en wat ik ga leren in de bouw te combineren. Dat lijkt me echt geweldig.” “Maar eerst het vak echt goed leren,” vult Abe hem vaderlijk aan.

Letterlijk een hele familie die in de bouw werkt en dan ook nog bij hetzelfde bedrijf. Dan is het wel duidelijk waar het op feestjes over gaat. Nynke: “Hoe vaak we ons ook voornemen om niet de hele avond over Friso te praten, toch gaat het vaak wel over het werk. Alles ademt hier Friso.”

Solliciteren?

Lijkt het jou ook leuk om bij Friso aan de slag te gaan en collega te worden van Gerben, Abe, Jorrit of Nynke? Neem dan een kijkje op de onderstaande pagina's:

- Vacature(s) voor calculator

- Vacature(s) timmerman

- Vacature hoofduitvoerder woningbouw