Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Bouwstudenten van ROC Friese Poort sluiten met digitale woningopname project af

15 maart 2022

Bouwstudenten van ROC Friese Poort sluiten met digitale woningopname project af

Maandag 14 februari 2022 sloten de eerstejaars bouwstudenten een project op de bouwplaats bij Berlikum af. Doormiddel van een digitale woningopname op een Ipad konden de studenten van ROC Friese Poort alles in orde maken voor de oplevering aan de bewoner.

Van fundering tot dak

‘Onze studenten leren vooral door levensechte bouwprojecten’, vertelt Theo van der Veen van ROC Friese Poort. ‘De studenten doorlopen een bouwproject van Friso Bouwgroep in Berlikum van fundering tot dak. We koppelen de praktijkopdrachten aan de theorie waarbij we met Virtual Reality het onzichtbare van de bouw zichtbaar maken’.

Dit hele bouwproject is voor de bouwstudenten van fundering tot dak te volgen via een webcam die Friso in samenwerking met de Friese Poort heeft opgesteld. ‘Elke fase wordt gekoppeld aan een theoretische leermodule’, verteld Theo van der Veen. ‘Dit doen we met behulp van een 3D BIM model van een twee onder één kap woning’. De woning waarmee de studenten werken wordt geleverd door Friso Bouwgroep. Om te kijken of de koppeling tussen de praktijk en de theorie goed heeft gewerkt zijn de studenten fysiek aanwezig op de bouwplaats. Dit is een praktische vorm van hybride onderwijs.

Virtual Reality

Doormiddel van het 3D BIM model wordt bij de bouwstudenten Virtual Reality toegepast. ‘Virtual Reality geeft de studenten een beeld van de opdracht die ze als eerste uitvoeren in de praktijk en vervolgens koppelen aan de theorie. Daarom willen we onze studenten vandaag ook kennis laten maken met een virtuele wereld die niet te onderscheiden is van de echte wereld’, aldus van der Veen.

Levensecht onderwijs

De excursie naar de bouwplaats in Berlikum is de laatste stap in levensecht onderwijs waarbij studenten leren door praktijkopdrachten. ’Onze studenten hebben zich in dit project ontwikkeld tot ervaringsdeskundigen’, licht Roeland Westra projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. Studenten leren op de bouwplaats, via een webcam, met 3D modellen en met de hololens. Op deze manier beleven de studenten het echte bouwproject door te ontdekken en te doen.

’Onze studenten hebben zich in dit project ontwikkeld tot ervaringsdeskundigen’

RIF Gas 2.0

Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel om jongeren in het MBO op te leiden in duurzame technieken. ‘Ons Centrum Duurzaam organiseert samen met bedrijven zoals Friso Bouwgroep duurzame avonturen voor onze studenten’ verteld Roeland Westra. De andere thema’s van RIF Gas 2.0 zijn waterstof en geothermie.