Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Bouwstudenten helpen Friso Bouwgroep met werkvoorbereiding

13 oktober 2022

Bouwstudenten helpen Friso Bouwgroep met werkvoorbereiding

Bij ROC Friese Poort in Sneek zijn de tweedejaars studenten (middenkaderfunctionaris bouw) onlangs begonnen met een levensecht bouwproject nabij de school. Onder begeleiding van Friso Bouwgroep helpen ze mee aan de werkvoorbereiding voor het project “19 woningen It Skûlplak”. In augustus verzorgde collega en projectleider Cor Boorsma de aftrap van het project en vertelde de studenten over de bouw van de 19 woningen in Sneek

Duurzaam, goedkoop en snel

‘De 19 woningen die we bouwen sluiten we niet meer aan op gas’, vertelt Cor Boorsma. ‘Onze opdrachtgever, WoonFriesland, zet namelijk in op duurzaam bouwen. De duurzame technieken die we in de woningen toepassen zijn warmtepompen, WTW, zonnepanelen en isolatie’. Naast duurzaam bouwen zijn goedkoop en snel bouwen ook speerpunten van WoonFriesland. Zo bestaat elke woning uit twee woonlagen en een plat dak. ‘Onze oplevertijd van de woningen is 12 weken. Dit is onder andere mogelijk omdat we 30 prefabbetonelementen per dag maken in onze eigen prefabfabriek Houkesloot in Leeuwarden. De laatste stap voor de definitieve oplevering is de vooropname. Dat is een examen voor de uitvoerder en voor ons als bedrijf’.

Levensecht onderwijs

De aftrap van een levensecht bouwproject zoals deze bij Friso Bouwgroep is een voorbeeld van levensecht projectonderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen wil ROC Friese Poort dat studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van CentrumDuurzaamROCFriesePoort. “Zo combineren we het beste van twee werelden.” De komende weken krijgen de bouwstudenten gastlessen over aannemen, maatvoering en afvalverwerking en sluiten ze het project af met een eindpresentatie voor Friso Bouwgroep. De andere stappen naast gastlessen zijn (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen en praktijkdagen. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.”



RIF Gas 2.0

Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van EnergyCollege, heeft als doel om jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. ‘Ons Centrum Duurzaam organiseert samen met bedrijven zoals Friso Bouwgroep duurzame avonturen voor onze studenten’ besluit Roeland Westra van ROC Friese Poort.

Impressie van project "19 woningen It Skulplak"