Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Bouwen op hoogte bij watertoren Groningen

17 februari 2021

Bouwen op hoogte bij watertoren Groningen

In opdracht van Noorderring is Jurriëns Noord inmiddels druk bezig met de restauratie van de Rijksmonumentale en iconische watertoren aan de Hofstede de Grootkade in Groningen. De 56 meter hoge toren uit 1912 wordt volledig gerestaureerd en door Noorderring getransformeerd tot 12 appartementen, kantoren en een tentoonstellingsruimte. Afgelopen week werd de toren volledig ingepakt met steigermateriaal.

Steiger van 8 verdiepingen hoog

De 56 meter hoge toren bestaat uit 8 verdiepingen. Om op deze hoogte te kunnen werken werd er afgelopen week een steiger rondom de toren geplaatst. Gezien de veiligheid en bescherming van de omgeving is deze voorzien van blauwe en oranje steigerdoeken. De toren valt daarmee goed op, zo plaatste het Dagblad van het Noorden onlangs een artikel met een bijpassende foto van de ingepakte toren.

In de top van de toren

Het ontwerp voor de transformatie is gemaakt door pdb|design uit de stad Groningen. De ‘klapper’ in het ontwerp is de commerciële ruimte in de top van de toren. “Daar kan iedereen dit fantastische gebouw en z’n uitzicht straks ervaren”, aldus pdb|design. Daarnaast komen er in de toren twaalf unieke appartementen, waarvoor inmiddels een wachtlijst bestaat. Onderin het pand komt een tentoonstellingsruimte over de bevrijding van Groningen.

De werkzaamheden

Friso restaureert onder andere de gemetselde gevels, het met natuurleien gedekte dak, het zink- en koperwerk en de houten goten worden flink onder handen genomen. Oorlogsschade zoals kogelinslagen in het metselwerk worden niet gerepareerd en blijven zichtbaar als herinnering aan de bevrijding van Groningen tijden WOII. De metalen buitenkozijnen worden vervangen door nieuwe geïsoleerde stalen kozijnen. Aan de binnenzijde worden de betonconstructies gerenoveerd. Onderdelen van het watervat en de stalen leidingen worden opgenomen in het interieur van de toren, zodat de oorsprong van het gebouw zichtbaar blijft. Om het gebouw toegankelijk te maken, worden in de toren betonnen trappen en een lift geplaatst. Naar verwachting wordt de toren in juni 2021 opgeleverd.