Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Bouwbase, groot succes onder basisscholen, krijgt vervolg

11 juli 2022

Bouwbase, groot succes onder basisscholen, krijgt vervolg

Eind april dit jaar startte TechnoLab SWF, De Bouw iets voor Jou en Friso Bouwgroep met BOUWBASE. Op deze pop-up bouwplaats ontdekken zevende- en achtstegroepers uit de regio de basis van bouwen, oftewel wat de bouw leuk en interessant maakt. De tijdelijke bouwplaats, die als een reizend circus verder gaat, is een plek waar de bouw en het onderwijs elkaar ontmoeten en versterken. Ook voor andere bouwbedrijven is het een kans om in contact te komen met de werknemers van de toekomst: de komende twee jaar toert BOUWBASE door de rest van de provincie.

Dynamische bouwplaats

Initiatieven om jongeren kennis te laten maken met de bouw zijn er legio. Maar BOUWBASE, momenteel te vinden bij het hoofdkantoor van Friso Bouwgroep in Sneek, streeft ernaar de realiteit en dynamiek van de bouwplaats in de volle breedte zo goed mogelijk na te bootsen. De jonge bezoekers leren plannen, ontwerpen en calculeren en voeren uitvoerende werkzaamheden uit aan drie tiny houses. Inmiddels hebben al meer dan veertig scholen, in totaal 755 kinderen een bezoek gebracht aan BOUWBASE in Sneek. Kortom een groot succes, wat voortgezet gaat worden in Friesland.

'De opdrachten zijn gevarieerd, uitdagend en leerzaam. De kinderen hebben veel gedaan, goed samengewerkt en ze vonden het superleuk!'

Review - Groep 8 Simon Havingaschool uit Sneek. Meer reviews lezen? Bekijk hier het gastenboek met alle reacties.

Vroeg kennismaken

Bouwbase is een gezamenlijk initiatief van Friso Bouwgroep, dat vorig jaar haar 75e verjaardag viert, Technolab SWF en De Bouw iets voor Jou (een initiatief van Bouwend Nederland afdeling Friesland). Het ontstond vanuit de gezamenlijke behoefte iets te organiseren om ook kinderen in de regio bekend te maken met de sector, zegt Tineke de Groot van De Bouw iets voor Jou. ‘Al jaren organiseren we in Friesland bouwexcursies, bedrijfsbezoeken, gastlessen en praktijkopdrachten en geven we voorlichting tijdens open dagen, vertelt Tineke de Groot van De Bouw iets voor Jou. Dit werpt absoluut zijn vruchten af, we zien een stijging van het aantal leerlingen in de bouwopleidingen op het VMBO, MBO en HBO. Op het VMBO is deze stijging zelfs boven het landelijk gemiddelde. Maar er kan en moet nog meer worden gedaan om het tekort in de bouw- en ook de technieksector de komende jaren aan te vullen. Met elkaar werken we hieraan. De BOUWBASE past hier prachtig in; het is een basis voor nu, voor in de toekomst en voor heel Friesland. Dit is pure winst.

Tastbare aanpak

Bouwend Nederland Friesland-voorzitter Geert Smid is enthousiast over de aanpak. “Wij zijn als bouwers niet zo goed in onszelf etaleren. Dus een tastbare aanpak, waarbij je een groep jongeren een paar uur voor jezelf hebt om ze van alles te leren en te laten zien dat je in de bouw alle kanten uit kunt, is heel waardevol. BOUWBASE is een mooi begin om directer in contact te komen met scholen, want deze is ook op te schalen naar het middelbaar onderwijs. Zo kunnen we jongeren met interesse voor de bouw als het ware scouten.”

'Het doet me deugd dat Friso Bouwgroep nu zijn nek uitsteekt voor sterk regionaal techniekonderwijs waar we allemaal van profiteren.'

Nieuwe locatie

De BOUWBASE was vanaf de mei t/m juni geopend in Sneek en zal na de bouwvak verhuizen naar een ander bouwbedrijf in de regio. Zo gaat het in pakweg twee jaar de provincie door. Een mooi voorbeeld van een waardevol, gezamenlijk gedragen initiatief, besluit Smid: “Het doet me deugd dat Friso Bouwgroep nu zijn nek uitsteekt voor sterk regionaal techniekonderwijs waar we allemaal van profiteren. We moeten als bedrijven elkaar opzoeken. We kunnen allemaal bouwen, maar we zijn allemaal verschillend en kunnen elkaar helpen.”

Meer informatie?

Het stokje van Friso Bouwgroep overnemen en zelf een BOUWBASE in Friesland opzetten? Of wil je meedoen met jouw klas? Neem dan contact op met Tineke de Groot via info@debouwietsvoorjou.nl.

Een greep uit de vele reacties van de basisscholen:

  • De binnenkomst op de bouwplaats vonden de kinderen al indrukwekkend, en met een hesje aan en een helm op werden alle kinderen échte bouwvakkers. De opdracht buiten zijn uitdagend en gevarieerd en erg leuk bedacht en ontworpen. Er is een mooie koppeling gemaakt met de belevingswereld van de kinderen.
  • De begeleiding was uitstekend, de mannen hielpen de kinderen waar nodig maar lieten hen ook zelf ontdekken en onderzoeken. Het was een fantastische ochtend, heel erg bedankt!
  • Wat is dit programma goed uitgedacht! Er zijn zoveel verschillende opdrachten, aan elk onderdeel is gedacht. Alle kinderen zijn heel enthousiast bezig, superleuk!
  • Ik zit in de keet en kijk naar de klas. Iedereen is bezig. Ontdekken, leren, samenwerken, overleggen en plezier maken. Voor iedereen is er iets te doen wat je leuk of interessant vindt. We hebben super mooi weer, wat een geluk!
  • Wauw, wat een ervaring! Een warm welkom, duidelijke uitleg en diret aan de slag. Hoe gaaf om zelf met je handen aan de slag te gaan, fysiek en digitaal. Ik zie de kinderen genieten. Samenwerken, taken verdelen en ontdekken. Bouwers in de dop.

→ Bekijk hier het complete gastenboek met alle reacties.

Tekst: Robin van Essel en Friso Bouwgroep