Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Bouw 36 woningen Eeskwerd van start in Leeuwarden

10 oktober 2022

Bouw 36 woningen Eeskwerd van start in Leeuwarden

Friso Bouwgroep is vorige week gestart met de bouw van 36 woningen in Leeuwarden. Wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden en directeur Henk Dedden van Friso Bouwgroep onthulden afgelopen donderdag samen het bouwbord. De woningen, ontworpen door Twa Architecten, zijn door sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland overgenomen. De nieuwe huurhuizen zijn door Frisoplan (onderdeel van Friso Bouwgroep) in samenwerking met de gemeente Leeuwarden ontwikkeld en worden in de wijk Bilgaard gebouwd.

Wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden en Henk Dedden algemeen directeur van Friso Bouwgroep onthullen het bouwbord.
Wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden en Henk Dedden algemeen directeur van Friso Bouwgroep onthullen het bouwbord.


Kwadrantwoningen: rug aan rug

Het gaat om de bouw van zogenoemde kwadrantwoningen. Volgens het ontwerp van de architect komen er negen vierkante blokken die elk bestaat uit vier woningen met kleine tuinen en groene daken. De huizen staan met de ruggen naar elkaar. De woningen zijn conform het Friso Bouwconcept uitgewerkt. Dit betekent dat de woningen in de eigen fabriek (Houkesloot Prefab) geprefabriceerd worden waardoor de woningen sneller en met een hogere kwaliteit gebouwd worden. Ondanks het eigen bouwconcept wordt het project in een onzekere tijd gerealiseerd. Projectleider Cor Boorsma vertelt: “Vooral de levertijden en prijsverhogingen in de markt maakt het een uitdagend project, maar door de toepassing van Friso Bouwconcept hebben we de zekerheid dat we de woningen in een vlot tempo kunnen bouwen.”

De woningen worden voorzien van een retentiedak. Dit zijn groene daken waarbij het hemelwater wordt opgevangen en slim wordt hergebruikt. Zo zorgt extreme neerslag voor minder overlast voor het riool.

Duurzame woningen in een parkachtige omgeving

De woningen worden volgens de laatste BENG eisen gebouwd. Zo worden de woningen uiteraard gasloos, voorzien van een lucht-water warmtepomp en er worden zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van zonne-energie. Voor de bouw van de woningen wordt veel rekening gehouden met de groene omgeving. Door het planten van nieuwe bomen blijft de parkachtige omgeving behouden. Daarnaast worden de woningen voorzien van een zogenoemd retentiedak. Dit zijn groene daken waarbij het hemelwater wordt opgevangen en slim wordt hergebruikt. Zo zorgt de extreme neerslag -die in de zomer steeds vaker voorkomt- voor minder overlast voor het riool. De woningen worden bovendien turn-key opgeleverd. Dit houdt in dat de woningen al voorzien zijn van een keuken, badkamer en schilderwerk. In het najaar van 2023 kunnen de eerste bewoners van WoonFriesland de woningen betrekken.


Sociale huurwoningen

De woningen worden overgedragen aan het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland. Deze 36 kwadrantwoningen zijn de eerste woningen van de afspraak tussen de gemeente Leeuwarden en WoonFriesland om binnen 10 jaar 800 sociale huurwoningen te realiseren. “Met deze afspraak krijgen onze woningzoekenden perspectief op goed en betaalbaar wonen. Dat is hard nodig in deze tijd van woningkrapte en hoge energieprijzen” Aldus Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland.