Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact

Binnenstad Arnhem getransformeerd

In het centrum van Arnhem werkte Friso Oost (vestiging Eibergen) aan de transformatie van een monumentaal pand en een oude discotheek. Naar een ontwerp van Onix (Jansstraat) en Studio VRX (Pauwstraat) zijn de bestaande oude panden getransformeerd in appartementen en commerciële ruimten. Beide projecten zijn in april 2020 opgestart. Het pand aan de Pauwstraat was opgeleverd, begin maart 2021 is ook het project aan de Jansstraat opgelverd.

Transformatie Jansstraat en Pauwstraat

Het transformatieproject in Arnhem bestond uit twee locaties. Zowel aan de Jansstraat als de Pauwstraat is er een transformatie uitgevoerd. Aan de Jansstraat zijn zes luxe appartementen en commerciële ruimtes gerealiseerd. Onder het pand bevindt zich een kelder, hier zijn fietsenbergingen gerealiseerd en opslag voor de commerciële ruimten.

In het monumentale pand aan de Pauwstraat zijn drie appartementen gerealiseerd, verdeeld over de drie verdiepingen. Op de begane grond is een restaurant gevestigd die al enige tijd in gebruik is. 'Het project aan de Pauwstraat was vooral een restauratieklus; het pand is in ere hersteld,’ vertelde Roy Bergevoet werkvoorbereider bij Aannemingsmaatschappij Friso in Eibergen.

‘Aan de Jansstraat is een heel ander verhaal. Hier realiseren we een pand dat er echt uit springt. Daar waar de winkelstraat er uitziet zoals elke winkelstraat, aluminium puien op de begane grond en traditioneel metselwerk op de verdiepingen, is het pand aan de Jansstraat volledig wit. Witte aluminium vliesgevels en kozijnen, transparante glazen balustrades, wit zetwerk en een witte gevelbekleding van Steni (cementgebonden beplating) vormen de eyecatcher bij het inlopen van deze winkelstraat in Arnhem,' lichtte Roy het ontwerp toe.

''Er was geen ruimte voor opslag op de bouwlocatie, we probeerden zoveel mogelijk Just-in-time te leveren.''

Logistieke uitdaging

Beide projecten bevonden zich midden in het centrum van Arnhem. De bouwlocatie was daardoor erg beperkt en op het gebied van logistiek een uitdaging. ‘Het was bouwen op een postzegel’, geeft Roy aan. ‘We proberen zoveel mogelijk materiaal just-in-time aan te leveren, want er was geen ruimte voor opslag op locatie. Dit vroeg om een goede afstemming met het vrachtverkeer over het laden en lossen van de materialen en de aan- en afvoerroutes. Door een goede relatie en in goed overleg met gemeente Arnhem bleef het gelukkig werkbaar,’ besluit Roy zijn verhaal.

De installaties zijn uitgevoerd door Cornelissen installatie. Triops Advies en Willemsen waren betrokken als constructeurs.