Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Basisschool de Wereldburger wint publieksprijs van de AAP

24 mei 2022

Basisschool de Wereldburger wint publieksprijs van de AAP

Aan de Koos Vorrinkweg in Amsterdam is Aannemingsmaatschappij Friso Almere afgelopen jaar bezig geweest met de renovatie en uitbreiding van basisschool De Wereldburger. Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2021 wordt dit jaar de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar uitgereikt. De vakjury van de jaarlijkse Amsterdamse architectuurprijs (AAP) heeft het Nationaal Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat als winnaar aangewezen. Toch liet de publieksjury zich niet leiden door de favorieten van de jury en wees de Wereldburger als winnaar aan.

Stoer, warm en een voorrecht om te leren en te spelen

Volgens de jury voegt de school, een ontwerp van Moke Architecten, qua duurzaamheid en op sociaal vlak een speciaal element aan de wijk toe. Het is een uitnodigende school, stoer en warm, waar het een voorrecht is voor kinderen om te leren en te spelen. De winnaar het namenmonument heeft in principe dezelfde betekenis. Het is een plek waar ontmoeting centraal staat in zowel abstracte als letterlijke zin. Dit is architectuur met een grote A, stelt de jury in zijn verslag .

"Volgens de jury voegt de school, een ontwerp van Moke Architecten en Landlab, qua duurzaamheid en op sociaal vlak een speciaal element aan de wijk toe"

Materialen van donor-gebouwen

De meeste materialen die tijdens de renovatie van de school zijn gebruikt, zijn afkomstig van ‘donor-gebouwen’. Plafondlatten, kozijnen en deuren werden vanuit andere gebouwen overgeplaatst en vervolgens hergebruikt in de school. Ook doneerde de school zelf haar materiaal aan de uitbreiding van het gebouw. De houten onderdelen van de gymzaal zijn verwerkt in de aulavloer. In de gymzaal zelf werd er een nieuwe vloer en akoestische wandbekleding aangebracht. Omdat er veel gebruik is gemaakt van de donor-materialen was er van te voren geen duidelijkheid over de huidige staat van deze materialen. Het was soms best spannend voor de projectleiders van Friso. Om voor niet teveel verassingen komen te staan heeft Friso de rol optimaal ingevuld. Samen met de directievoering en de Amoveerder ging Friso in gesprek en bezocht  daarnaast de gebouwen waar het donor-materiaal van zou worden hergebruikt. Tijdens de demontage en het transport werden er duidelijke instructies gegeven zodat alles netjes op locatie geleverd werd.

Award-waardig resultaat

Het resultaat is fenomenaal. Van het oude, donkere gebouw is niks meer terug te zien. De school biedt de ruimte om te ontwikkelen en te leren. Door het hergebruik en de manier van bouw is het een duurzame en energie neutrale school waarin kinderen de vrijheid krijgen om op te groeien. Architectenweb Awards 2021 reikte binnen de categorie ‘schoolgebouw van het jaar’ een prijs uit. Uit meer dan dertig aanmeldingen waren er vier scholen genomineerd waaronder Basisschool De Wereldburger. De publieksprijs is daarom een groot gebaar voor alle inzet die is getoond om de school tot iets heel moois te maken. Wij van Friso Bouwgroep zijn stiekem ook hartstikke trots op het behalen van deze prijs.