Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Basisschool de Wereldburger genomineerd voor schoolgebouw van het jaar

20 oktober 2021

Basisschool de Wereldburger genomineerd voor schoolgebouw van het jaar

Aan de Koos Vorrinkweg in Amsterdam is Aannemingsmaatschappij Friso Almere afgelopen jaar bezig geweest met de renovatie en uitbreiding van basisschool De Wereldburger. Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2021 wordt in november van dit jaar de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar uitgereikt. In deze categorie zijn vier scholen genomineerd waaronder De Wereldburger in Amsterdam.

Een lichte, vrije en open leeromgeving

In opdracht van Onderwijs, Jeugd en Zorg – Gemeente Amsterdam is de school door Aannemingsmaatschappij Friso circulair gerenoveerd. De school uit 1965 koos niet voor nieuwbouw, maar voor hergebruik van het oude betonnen skelet, aangevuld met een geraamte van hout. Gianni Cito van Moke Architecten ontwierp een circulair en bijna energieneutraal gebouw dat aanvoelt als een leer- en speelpaleis.

Het schoolgebouw uit de jaren zestig van de vorige eeuw was doormiddel van gebrekkig onderhoud in verval geraakt. Aan de hand van het ontwerp van Moke Architecten is de betonnen buitengevel vervangen door metalen gevelbekleding. De grote ramen maken het gebouw licht en open. Oude gesloten buitengevels maakten plaats voor grote glaspartijen en van binnen is bijna alles gemaakt van hergebruikte materialen. De eye-catcher is de podiumtrap in de aula bij binnenkomst. De trap werd gemaakt van dikke houten geveldelen van het Tripolis gebouw op de Zuidas.

De uitbreiding van de school bestaat uit een nieuwe aula en klaslokalen. Hierbij is op een moderne wijze de oude betonstructuur doorgezet alleen dan is er grotendeels hout gebruikt. Het vele gebruik van hout komt ook terug in het interieur van de school, dit draagt bij aan een warme en aangename  omgeving voor alle gebruikers. Veel van het  hout en andere interieuronderdelen zijn afkomstig van zogenoemde donor-gebouwen.

Materialen van donor-gebouwen

De meeste materialen die tijdens de renovatie van de school zijn gebruikt, zijn afkomstig van ‘donor-gebouwen’. Plafondlatten, kozijnen en deuren werden vanuit andere gebouwen overgeplaatst en vervolgens hergebruikt in de school. Ook doneerde de school zelf haar materiaal aan de uitbreiding van het gebouw. De houten onderdelen van de gymzaal zijn verwerkt in de aulavloer. In de gymzaal zelf werd er een nieuwe vloer en akoestische wandbekleding aangebracht. Omdat er veel gebruik is gemaakt van de donor-materialen was er van te voren geen duidelijkheid over de huidige staat van deze materialen.

Het was soms best spannend voor de projectleiders van Friso. Om voor niet teveel verassingen komen te staan heeft Friso de rol optimaal ingevuld. Samen met de directievoering en de Amoveerder ging Friso in gesprek en bezocht  daarnaast de gebouwen waar het donor-materiaal van zou worden hergebruikt. Tijdens de demontage en het transport werden er duidelijke instructies gegeven zodat alles netjes op locatie geleverd werd.

Award-waardig resultaat

Het resultaat is fenomenaal. Van het oude, donkere gebouw is niks meer terug te zien. De school biedt de ruimte om te ontwikkelen en te leren. Door het hergebruik en de manier van bouw is het een duurzame en energie neutrale school waarin kinderen de vrijheid krijgen om op te groeien. Architectenweb Awards 2021 reikt binnen de categorie ‘schoolgebouw van het jaar’ een prijs uit. Uit meer dan dertig aanmeldingen zijn er vier scholen genomineerd waaronder Basisschool De Wereldburger.

Prijsuitreiking

Wanneer de uitreiking exact plaats vind in nog niet bekend. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt er bekend gemaakt of het een fysieke- of onlinebijeenkomst zal worden. Kijk voor meer informatie over de verschillende nominaties van de Architectenweb Awards en meer op Architectenweb Awards 2021 - architectenweb.nl.

Voor meer informatie over de datum van uitreiking, hou dan de socialmedia kanalen van Architectenweb en de nieuwspagina van de website in de gaten.