Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Architect Cepezed over realisatie grootste Meldkamer Apeldoorn

26 april 2022

Architect Cepezed over realisatie grootste Meldkamer Apeldoorn

In opdracht van Nationale Politie Rotterdam bouwt Aannemingsmaatschappij Friso aan de nieuwe meldkamer in Apeldoorn. De meldkamer is ontworpen door architectenbureau Cepezed uit Delft, welke onlangs een interessant artikel schreef over het ontwerp en de ruwbouw van het gebouw. Lees het artikel hier en waan je in de realisatie van de grootste meldkamer van Nederland.

Door: Cepezed

De ruwbouw van de 112-meldkamer voor Oost-Nederland in Apeldoorn is voltooid. De gevel is nagenoeg wind- en waterdicht. De komende maanden vindt de afbouw plaats. De meldkamer is een ontwerp van cepezed, waarbij cepezed interieur de vaste en losse inrichting heeft ontworpen.

In het oog springend gebouw

In ongeveer een jaar is de opvallende constructie, bestaande uit twee grote bouwvolumes die dwars op elkaar gestapeld zijn, neergezet. Het meest in het oog springend is het grote overhellende deel, met de transparante kopgevel. Dat biedt niet alleen prachtig uitzicht, het ziet er ook uit als een ‘wakend oog naar de omgeving’. Verder hebben de cortenstalen gevels een robuuste en warme uitstraling, wat goed past in de groene omgeving. Ook stedenbouwkundig gezien sluit het ontwerp aan op bestaande bouw in de naaste omgeving.


Fotografie: Lucas van der Wee | cepezed

Grootste meldkamer van Nederland

De nieuwe meldkamer in Apeldoorn voor politie, brandweer en ambulancedienst wordt één van de grootste in Nederland. Het gezamenlijke gebouw heeft drie geschakelde atria. Dat zorgt voor daglicht, zichtlijnen en koppeling tussen de verschillende functies. De installaties zijn mee-ontworpen in de massa van het gebouw en daardoor vrijwel onzichtbaar. Verder is het gebouw zeer flexibel indeelbaar door de grote overspanning.

Energieneutraal bouwen

De meldkamer is bijna energieneutraal (BENG). De naastgelegen ‘solar carport’ draagt zichtbaar bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Het zorgt voor beschutting tegen regen én het wekt energie op. Onder deze met pv-panelen overdekte parkeerplaats staan tevens de elektrische laadpalen. Zo wordt de hernieuwbare energie direct benut.

Fotografie: Lucas van der Wee | cepezed

Verloop bouwproces Friso

Hoofdaannemer Friso Bouwgroep en installateur Lammerink zijn begin vorig jaar gestart met de bouw van de meldkamer. Volgens planning zal eind mei de bouwkundige oplevering zijn. Cepezedinterieur verzorgt de vaste en losse inrichting, waarna het gebouw eind 2022 in gebruik wordt genomen. Bij dit project zijn verder betrokken: ingenieursbureau Nelissen, Imd raadgevende ingenieurs, landschapsarchitect BoschSlabbers en verlichtingsexpert Robert Jan Vos.