Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Archeologische Sluis Monnickendam opent deuren voor bezoekers!

14 december 2021

Archeologische Sluis Monnickendam opent deuren voor bezoekers!

Tijdens graafwerkzaamheden voor het nieuwe gemaal iets ten noorden van Monnickendam is een archeologische vondst ontdekt. Vrijdag tien en zaterdag elf december was er de mogelijkheid om de laatmiddeleeuwse sluis bij het gemaal van Monnickendam te komen bewonderen.

Een historische ontdekking

In opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier realiseert Friso Civiel  in bouwcombinatie op basis van UAV-gc met Van Hattum en Blankevoort een nieuw  gemaal in Monnickendam. Tijdens deze werkzaamheden is er een vondst gedaan van een laatmiddeleeuwse sluis. De gevonden sluis is 35 à 40 meter lang en 6,5 meter breed en ligt midden in de bouwkuip van het nieuwe gemaal. Het archeologisch onderzoek is zo ver dat de hele houten sluis vrij ligt. De bodem, een eikenplanken vloer met daarop de zware eikenbalken constructie van de sluis ,zijn zichtbaar.

De sluis bewonderen

Ondanks de strenge coronamaatregelen was er een mogelijkheid gevonden om op een verantwoorde manier publiek te kunnen ontvangen. Vrijdag tien en zaterdag elf december was er tussen 10.00 en 16.00 uur de mogelijkheid om een bezoekje te komen brengen aan de sluis. Tijdens de rondleiding bij de oude sluis vertelde de archeoloog het verhaal over de middeleeuwse vondst. Daarnaast werden de bezoekers meegenomen naar de bouwplaats van het nieuwe gemaal voor een uniek kijkje achter de schermen tijdens de bouw van dit project.

Geslaagde dag

De open dag van de Sluis was een groot succes. De kaarten die van te voren konden worden besteld waren binnen een paar dagen uitverkocht. Ondanks de corona was het een geslaagde dag en iedereen was erg geïnteresseerd in de geschiedenis, maar ook de nieuwbouw van de van het gemaal.

Voor meer informatie over de bouw van het nieuwe gemaal, ga naar: Gemaal Monnickendam | Beton- en waterbouw | Friso Civiel (frisobouwgroep.nl)