Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Aardbevingsbestendig en duurzaam bouwen aan 8 woningen in Loppersum

19 september 2022

Aardbevingsbestendig en duurzaam bouwen aan 8 woningen in Loppersum

In opdracht van Frisoplan bouwt Aannemingsmaatschappij Friso 8 duurzame twee-onder-een-kap woningen in Loppersum. De woningen zijn ruim opgezet en voorzien van drie royale slaapkamers en een riante zolderverdieping. Daarnaast worden de aardbevingsbestendige woningen uitgerust met zonnepanelen op het dak en een warmtepomp die de warmte in het huis gaat reguleren. De bouwwerkzaamheden gaan eind september 2022 van start, naar verwachting worden de woningen begin april 2023 opgeleverd.

'De ontwikkeling kent een lange aanloop. In 2018 kwam er overeenstemming om sociale huurwoningen en twee-onder-één-kap-woningen te bouwen.’

Lange aanloop

De ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Over de Wijmers kent vanaf 2011 een lange aanloop. In de beginjaren zijn de woningen aan de Pelmolen (aan de westzijde) van het plan gebouwd. In 2016 werden de regels verruimd waarbij vijf kopers aan het Tichelwerk naar eigen inzicht (en buiten de richtlijnen van de welstandnota) een woning mochten ontwerpen: het zogenaamde welstandsluw bouwen. Na de realisatie van deze vijf woningen zakte de verkoop van de kavels en stagneerde opnieuw de realisatie van het uitbreidingsplan. Op basis van intensief overleg tussen de Gemeente Loppersum, woningstichting Wierden en Borgen en Frisoplan is in 2018 overeenstemming bereikt waarbij verschillende belangen zijn ingevuld. Er is een sociaal maatschappelijke invulling gegeven in het al jaren lang braakliggende terrein achter het gemeentehuis. "Hier worden nu door Friso in opdracht van Wierden en Borgen twaalf sociale huurwoningen gerealiseerd. Aan het Tichelwerk is een groot perceel afgenomen voor de realisatie van de acht twee-onder-één-kap woningen. De snelle verkoop bewijst dat dit type woning voorziet in een behoefte van royale woningen in een rustige, landelijke omgeving met uitstekende voorzieningen." begint Marja Leeuwis, projectmanager van Friso Bouwgroep haar verhaal.

Ruime woningen

"De royale woningen zijn comfortabel en licht dankzij de vele ramen. De uitstraling is modern, maar dankzij de grote overstekken, het schilddak en de metselwerkdetails hebben de woningen een jaren ’30 uitstraling", licht Marja toe. "De verdieping van de woning bestaat uit drie royale slaapkamers en heeft een badkamer met ruimte voor een bad. Via een vaste trap kom je op de riante zolder van ongeveer 20 vierkante meter. De maatvoering in de woning is zo gekozen dat elke ruimte een optimale bruikbaarheid heeft. De woningen hebben een ruime U-plattegrond met een aangebouwde garage. Kortom; genoeg ruimte voor fietsen, gereedschap en hobbyspullen."‘De woningen worden gebouwd aan een doodlopende straat. Buiten hoor je de vogels fluiten, via een fiets-/wandelpad loop zo het weidse Groninger landschap in.’


Rust en ruimte, maar alles binnen handbereik

"Een weids landschap met eindeloze vergezichten, statige boerderijen, stille borgen en buitenhuizen, Loppersum is echt één van de parels van de streek. Er zijn rustige landweggetjes om te wandelen of fietsen om vervolgens een stop te maken bij één van de boerderijwinkels met streekproducten. Hier hebben mensen nog tijd voor een praatje, of een mooi sterk verhaal. Loppersum is met circa 2570 inwoners een fijn dorp om veilig en rustig te wonen met het comfort van een goede trein en bus en auto verbinding naar Groningen, Delfzijl of de Eemshaven" vertelt Marja verder.

Een goede buur

De nieuwe woningen worden in een bestaande woonwijk gebouwd. Zowel als ontwikkelaar als bouwer probeert Friso de overlast voor de buurt zo goed mogelijk te beperken en een goede buur te zijn. "Wij willen dat omwonenden zo min mogelijk last hebben van de bouwactiviteiten.Tijdens de kijkdag op 28 september worden zowel de omwonenden als de toekomstige bewoners uitgenodigd om een kijkje te nemen op de bouwplaats en om kennis te maken met de nieuwe buren. Daarnaast is het project pas succesvol als de toekomstige eigenaren tevreden zijn over hun nieuwe woonplek en met trots kunnen zeggen dat hun woning door Friso gebouwd is." besluit Marja.

Betrokken partijen:

Mooj techniek – Installateur
Brandsma De Jong Makelaars
Bureau Noordeloos - Architect