Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

35 aardbevingsbestendige sociale huurwoningen in Loppersum

03 februari 2021

35 aardbevingsbestendige sociale huurwoningen in Loppersum

In opdracht van Woningstichting Wierden en Borgen start Bouwborg, onderdeel van Friso Bouwgroep, in juni dit jaar met de bouw van 35 aardbevingsbestendige woningen in Loppersum. De bouw van de sociale huurwoningen wordt in bouwteam uitgevoerd.

Duurzame woningen

Per 1 januari 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen voldoen aan de BENG-(Bijna Energie Neutrale Gebouwen)eisen. De woningen, ontworpen door architectenbureau CHANGE, voldoen aan deze eisen en worden duurzaam gebouwd. Alle cascowerkzaamheden inclusief installaties, sanitaire voorzieningen, keukens en de basisterreininrichting worden door Bouwborg gerealiseerd. Het bijzondere aan de woningen is dat ze worden gebouwd van kruislaaghout: een innovatief houtbouwproduct. Hout heeft een prettige, warme uitstraling en vanwege zijn natuurlijke vochtregulerende en isolerende werking heeft hout ook een positieve invloed op het binnenklimaat en het energiegebruik. Ook de gevelkozijnen worden gemaakt van hout en worden geleverd door Houkesloot Toelevering.

Een innovatief houtbouwproduct

Kruislaaghout, ofwel CLT (Cross Laminated Timber)  zijn sterke, massief houten constructieplaten die zijn opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde vuren lamellen. Deze platen worden gebruikt voor vloer-, wand- of dakelementen en zijn een volwaardige vervanging voor metselwerk of beton. De grote voordelen van dit materiaal is dat het licht van gewicht en constructief sterk is en dat het, waar mogelijk, als eindafwerking in het zicht gelaten kan worden waarmee het product makkelijker her te gebruiken is. Kruislaaghout komt uit duurzaam beheerde bossen en slaat CO2 op. Duurzaamheid is voor zowel de architect als voor Wierden en Borgen een belangrijk argument geweest voor het gebruik van CLT. Het CLT-casco wordt geleverd door Konwood.

Nieuwbouw in een aardbevingsgebied

Woningbouwcoöperaties staan voor een enorme uitdaging om (vervangende) nieuwbouw in het aardbevingsgebied te realiseren. Dit moet namelijk gebeuren  binnen het plafond bedrag voor sociale woningbouw van € 170.000 inclusief BTW. Het bouwteam zet zich in om deze woningen door te ontwikkelen naar hoogwaardige sociale woningen met een eigentijdse uitstraling, een hoog duurzaamheidsniveau en voor een prijs die past binnen het plafondbudget.

Verwacht wordt dat de woningen in het laatste kwartaal van 2022 opgeleverd worden.