Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

26 woningen Ameland feestelijk opgeleverd

25 juli 2022

26 woningen Ameland feestelijk opgeleverd

26 woningen Ameland feestelijk opgeleverd

In Nes, Buren en Ballum heeft Aannemingsmaatschappij Friso in opdracht van Gemeente Ameland in totaal 26 zeer energiezuinige, karaktervolle sociale huurwoningen gebouwd. Afgelopen donderdagmiddag 21 juli ging de vlag uit voor de feestelijke oplevering van de laatste 6 woningen. Friso Bouwgroep-directeur Henk Dedden overhandigde de sleutel van deze woningen aan burgemeester Leo Pieter Stoel.

Trots op het resultaat

Aannemingsmaatschappij Friso is een ervaren eilandbouwer en doet dit dan ook graag. Vanwege het karaktervolle ontwerp van Zijlstra Architecten passen de woningen goed in de omgeving. Dit is ook te zien aan bijvoorbeeld de dwarskap aan de kopwoningen, die later is toegevoegd aan het ontwerp. Vanuit het Convenant Duurzaam Ameland is de duurzaamheid van de woningen hoogste prioriteit. De RC waarden die voorgeschreven worden door het Bouwbesluit (1 januari 2021) zijn ruimschoots behaald. Voor de bouw van de woningen op het eiland was het streven om hier zelfs boven te zitten. Dit is gelukt met 4,5 voor de vloer, 6 voor de wanden en een 9 voor het dak. De woningen zijn voorzien van een warmtepomp. Vanwege de zoute lucht kon deze vanwege roestvorming niet buiten geplaatst worden. Net als bij eerdere projecten op een eiland is deze op zolder geplaatst. Tijdens de bouw van de woningen is het dubbele percentage behaald op het gebied van SROI (Social Return On Investment). Het uitvoeringsteam kijkt terug op een fijne samenwerking met Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland (Gemeente Ameland).

Bouwen met een verhoogde RC waarde

De woningen, ontworpen door Zijlstra Architecten uit Harich, worden verspreid over de dorpen Nes, Buren en Ballum gebouwd en zijn bestemd voor de sociale huur. Vanuit het Convenant Duurzaam Ameland is de duurzaamheid van de woningen hoogste prioriteit. Daarom worden de woningen met een verhoogde RC waarde gebouwd. De RC waarde geeft aan wat het isolerend vermogen van een constructie is (de R staat voor ‘resistance’ en de C voor ‘construction’). Het bouwbesluit (1 januari 2021) schrijft voor dat de RC waarde van een vloer minimaal 3,7 moet zijn, van een wand minimaal 4,7 en van een dak minimaal 6,3. Voor de bouw van de woningen op Ameland wordt gestreefd naar hogere RC waardes, namelijk een RC waarde van 4,5 voor de vloer, 6 voor de wanden en een RC waarde van 8 voor het dak.

Duurzame installaties

De woningen worden naast uitstekende isolatie ook voorzien van duurzame installaties. Voor het opwekken van zonne-energie worden op de daken zonnepanelen geplaatst. Om de woningen te voorzien van warm water en verwarming wordt er in iedere woning een ventilatie warmtepomp geïnstalleerd. Naast het verhoogde wooncomfort zorgen deze duurzame installaties voor een lagere energierekening voor de nieuwe bewoners.

Prefab casco-systeem voor snellere bouwtijd

Om de bouwtijd te verkorten wordt er gebruik gemaakt van het prefab casco-systeem van Houkesloot Toelevering, mede onderdeel van Friso Bouwgroep. Dit zijn kant en klare betonelementen die in de fabriek al zijn voorzien van isolatie en stelkozijnen. Zonder spleten, kieren en naden, waardoor een zeer hoge luchtdichtheid wordt gerealiseerd. De dakkappen en dakkapellen zijn door Unilin Insulation geproduceerd en geleverd.

→ Meer zien? Klik hier voor de projectpagina: 26 woningen Ameland | Friso Bouwgroep