Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Seniorencomplex “De Woonark” Dronten nieuwbouw
Project Seniorencomplex “De Woonark” Dronten nieuwbouw
Partners Architectenbureau ‘19 het atelier’
Sector
wonenwerkenrecreërenzorg
Opdrachtgever Oost Flevoland Woondiensten
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon x
wonenwerkenrecreërenzorg

Seniorencomplex “De Woonark” Dronten nieuwbouw

In opdracht van Oost Flevoland Woondiensten (OFW) heeft Friso een seniorencomplex gebouwd dat van alle gemakken is voorzien. “De Woonark” in Dronten is een bijzonder gebouw geworden dat qua vormgeving daadwerkelijk lijkt op een ark. Het gebouw biedt plaats aan in totaal 84 ruime, zorggeschikte seniorenappartementen.

Lijzijde, Dronten
Hoogste punt

Hoogste punt

n.v.t.
BVO

BVO

15.354 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2009

Een compleet seniorencomplex

Op de begane grond zijn 21 niet-zelfstandige wooneenheden gerealiseerd voor twee zorginstellingen. Beide bieden opvang en dagbesteding voor hun cliënten. De bewoners beschikken elk over een kamer met eigen keuken, toilet, slaapkamer en buitendeur en er is een gezamenlijke huiskamer. Ook zijn er op de begane grond verschillende paramedici gevestigd, zoals een fysiotherapeut, een huid- en oedeemtherapeut en een apotheek. Daarnaast is er een denksportcentrum waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten, gezellig koffie kunnen drinken en waar onder meer de bridge-, sjoel-, dam-, en klaverjasclub samenkomt. Op de verdiepingen zijn 84 zelfstandige seniorenappartementen gerealiseerd. Met een oppervlakte van ruim 90 m² zijn de appartementen bijzonder geschikt voor mensen met bijvoorbeeld een rollator of rolstoel. Door het brede aanbod aan activiteiten en voorzieningen is De Woonark een plek waar je heel plezierig oud kunt worden.


WKO-installatie voor meer wooncomfort

In het seniorencomplex is een WKO-installatie toegepast (WarmteKoude-opslag). Deze installatie zorgt voor verwarming (winterperiode) en koeling (zomerperiode) van de woningen en voor warm tapwater. Een WKO-installatie in combinatie met een warmtepomp zorgt voor een duurzame manier van verwarming en koeling van de woningen. Ook is in elke woning een WTW-unit geïnstalleerd.

Uit: Friso Nijs - winter 2009

Plezierig oud worden in een seniorencomplex dat van alle gemakken is voorzien. Een comfortabel thuis met een opvallend en bijzonder uiterlijk. In Dronten bouwde Friso seniorencomplex “De woonark”. Een bijzonder gebouw dat qua vormgeving daadwerkelijk op een ark lijkt. Een woon-servicecomplex dat diverse gemakken en voorzieningen biedt aan mensen van 55 jaar en ouder.

Duurzame, zorggeschikte seniorenappartementen

Op de begane grond zijn 21 niet-zelfstandige wooneenheden gerealiseerd voor twee zorginstellingen. Beide bieden opvang en dagbesteding voor hun cliënten. De bewoners beschikken elk over een kamer met eigen keuken, toilet, slaapkamer en buitendeur en er is een gezamenlijke huiskamer. Ook zijn er op de begane grond verschillende paramedici gevestigd, zoals een fysiotherapeut, een huid- en oedeemtherapeut en een apotheek. Daarnaast is er een denksportcentrum waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten, gezellig koffie kunnen drinken en waar onder meer de bridge-, sjoel-, dam-, en klaverjasclub samenkomt. Op de verdiepingen zijn 84 zelfstandige seniorenappartementen gerealiseerd. Met een oppervlakte van ruim 90 m² zijn de appartementen bijzonder geschikt voor mensen met bijvoorbeeld een rollator of rolstoel. De warmte-/koudeopslag installatie (WKO-installatie) in combinatie met een warmtepomp zorgt voor een duurzame manier van verwarming en koeling van de woningen. Ook er is in elke woning een warmte terugwin-unit geïnstalleerd.

Witte boot

Aan de voorkant ziet De Woonark eruit als een witte, houten boot die op azuurblauwe golven drijft. Toezichthouder Timo Smits van opdrachtgever Oost Flevoland Woondiensten (OFW): “Het gebouw heeft de vorm van een boot en we wilden gebruik maken van duurzame, onderhoudsarme materialen. Daarom is voor de gevels gekozen voor vezel cementgebonden platen met een houtnerf. De witte platen zijn nauwelijks te onderscheiden van echte houten planken. Toen Friso begon met de bouw hebben ze eerst proefstukken gemaakt om te zien wat het materiaal doet en of de gebogen constructie mogelijk was. Vervolgens hebben ze de platen horizontaal en schuin geplaatst om te kijken wat het beste resultaat was. Na deze test, kozen we voor een iets schuine bevestiging, volgens het oorspronkelijke plan.” Aan de kant van de binnentuin, is het gebouw recht met balkons en galerijen. Deze kant kijkt uit op de bestaande kerk ‘de Ark’. De Woonark, die een u-vorm heeft, is als het ware om de kerk heen gebouwd.

Ark van Noach

Voor het ontwerp van De Woonark heeft architect Rob Moritz van architectenbureau ‘19 het atelier’ zich laten inspireren door de schepen die ooit de Zuiderzee boven het land van de polder bevoeren. Deze schepen voeren en dreven een aantal meters boven de huidige bodem. Daarom heeft het gebouw vanaf de eerste verdieping, op het vroegere waterniveau, de vorm van een houten schip. De architect heeft zijn idee, afgeleid van de Ark van Noach, verder tot uiting gebracht door op het hoofdgebouw twee torens te plaatsen in de vorm van een duivenstaart. Deze staan symbool voor de twee vogels op de Ark van Noach. De vier nog te realiseren appartementsgebouwen stellen ook twee dierenpaartjes voor. Aan het interieur is niet veel te zien van de bootvormige buitenkant. Behalve op de hoek, waar aan de buitenkant de bolling te zien is. Die woningen hebben vensterbanken van een meter diep.