Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Theater Sneek herontwikkeling
Project Theater Sneek herontwikkeling
Partners Architectenbureau Alberts & Van Huut
Sector
recreërenkunst en cultuur
Opdrachtgevers Gemeente Súdwest-Fryslân
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon x
recreërenkunst en cultuur

Theater Sneek herontwikkeling

Aan de Westersingel in Sneek transformeerde Aannemingsmaatschappij Friso het voormalige TNT-gebouw tot een indrukwekkend theater met plaats voor 600 bezoekers. Met zijn karakteristieke uiterlijk, mede door de 23 meter hoge toneeltoren, is het theater een echte blikvanger in het centrum van Sneek. Aan de overkant van het water realiseerde Friso de verbouw en uitbreiding van het Centrum voor de Kunsten & Rytmik. Samen vormen zij het Cultuur Kwartier Sneek. Cultuurliefhebbers kunnen hier genieten van kunst, muziek, theater en kunsteducatie.

Hoogste punt

Hoogste punt

31-08-2011
BVO

BVO

3.654 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2010 - 2012

Verlichte toneeltoren

De 23 meter hoge toneeltoren is een echte blikvanger en wordt iedere dag verlicht met een andere kleur ledverlichting. “Ieder genre heeft zijn eigen kleur”, vertelt Ben van der Knaap, directeur van Theater Sneek. “Een aardigheidje dat bijdraagt aan het beeld van het theater en als impuls dient om bezoekers te verleiden om alsnog een kaartje voor die avond te kopen.” Een klein onderdeel van een groots theater, dat Van der Knaap zonder twijfel het mooiste theater van Noord-Nederland durft te noemen. Vanuit de visie dat het nieuwe theater in de stad moest passen als een maatkostuum, heeft architectenbureau Alberts & Van Huut uit Amsterdam het ontwerp gemaakt. Uitgangspunt was de natuurlijke omgeving van het theater en het oude postkantoor dat voorheen dienst deed als Theater Sneek.

Herkenbaar door de gracieuze bouwstijl

Het binnenste van het voormalige TNT-gebouw is volledig uitgehold en voorzien van een nieuwe binnenkant. De specifieke hoeken in de kozijnen, de toegepaste metselwijze, de kleurstellingen binnen het baksteengebruik kenmerken samen de gracieuze stijl van de architecten. “Een stijl die appelleert aan een zekere mate van ambachtelijkheid. Aannemingsmaatschappij Friso is er goed in geslaagd om volgens deze stijl te bouwen”, vindt Van der Knaap. Gedwongen door een financiële uitdaging dienen de fundamenten van het oude postkantoor als basis. De vele keldergewelven zijn hergebruikt voor een garderobe, een aantal herentoiletten en maar liefst negentien damestoiletten. De grote transparante pui verraadt vanaf de buitenkant de gezelligheid die zich binnen afspeelt.

Intiem en overzichtelijk

Het theater heeft dan ook veel te bieden, vindt Van der Knaap. “Het is met circa 600 stoelen een intiem en overzichtelijk geheel, naar aard en schaal van de gemeente. Het feit dat het theater zo compact is, geeft de artiest de mogelijkheid om gemakkelijk een sfeer en stempel op de voorstelling te drukken. Dat beïnvloedt de ervaring en staat samen met de bijzondere entourage borg voor een avond die bezoekers in vervoering brengt en boven de beslommeringen van alle dag uit tilt.”

Duurzaamheid

Naast de opvallende uiterlijkheden is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het theater. Er wordt gebruik gemaakt van koude en warmte opslag in de bodem. Overdag wordt in zowel de zaal als in de toneeltoren en de aangrenzende werkplaats met daglicht gewerkt. Verder is de temperatuur in het gebouw eenvoudig op peil te houden door isolerende werking van de dak beplanting en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en energiezuinige verlichting.

Cultuur Kwartier Sneek

Het Theater Sneek is onderdeel van het Cultuur Kwartier Sneek. Vanaf 2006 is gewerkt aan de totstandkoming van het Cultuur Kwartier. Naast het theater bestaat het Cultuur Kwartier Sneek uit het onlangs vernieuwde Kunstencentrum Atrium. Het kunstencentrum bestaat uit vier bestaande beeldbepalende gebouwen: De Noorderkerk, Popzaal het Bolwerk en de twee schoolgebouwen aan het Oud Kerkhof. Deze vier gebouwen zijn gerenoveerd en met elkaar verbonden door een glazen overkapping, een atrium. De gehele realisatie van Cultuur Kwartier Sneek werd door Gemeente Sneek gegund aan Aannemingsmaatschappij Friso.

De bouw is voorspoedig verlopen en in juni 2012 bouwkundig opgeleverd. Daaropvolgend heeft het theater nog een aantal technische aanpassingen gehad en is het hele pand afgewerkt. Van der Knaap: “Vijf maanden hard werken om met de juiste afwerking de mystiek van het theater te laten spreken.” Op 1 november 2012 werd het theater officieel geopend.