Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Schouwburg De Lawei Drachten afbouw
Project Schouwburg De Lawei Drachten afbouw
Partners TenBras Westinga, Homij, Pranger Rosier Installaties
Sector
recreërenkunst en cultuur
Opdrachtgevers De Lawei
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Herman Nijholt
recreërenkunst en cultuur

Schouwburg De Lawei Drachten afbouw

Decennia lang sierden rode mieren de gevel en toneeltoren van schouwburg De Lawei in Drachten. Maar De Lawei ziet er nu heel anders uit. Door de zonnige korengele gevel met veel glas is het gebouw dé eyecatcher van het Laweiplein in Drachten. De bouw ging niet over rozen, maar dat wordt snel vergeten wanneer de lichte hoofdentree wordt betreden.

Schouwburg De Lawei in Drachten afgebouwd door Friso

Uit: Friso Nijs

Witte slagader

Bij binnenkomst valt de kraakheldere witte vloer direct op. Deze vloer loopt van het begin tot het eind door het gebouw en is een echte blikvanger. Deze ‘slagader’ verbindt de entree van De Lawei met de entree aan het Laweiplein. Dat is de nieuwe ingang van de cultuur educatieve ruimtes, de filmzaal en de kleine zaal (de nieuwe vlakke vloerzaal). Alle belangrijke publieke functies liggen aan deze witte route. Ook de hoofdentree is flink aangepakt. De mieren, die al decennia lang de gevel van de Lawei sierden, zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor opvallende korengele gevelbekleding met een grote glazen pui. Op de eerste verdieping is de nieuwe foyer van de middenzaal gesitueerd. Deze staat in open verbinding met het Theatercafé Hopper. De ruime en lichte multifunctionele foyer is nu geschikt voor manifestaties en evenementen.

Met man en macht

Het was een uitdaging om De Lawei binnen een half jaar af te bouwen. “Om de strakke planning en daarbij horende opleverdatum te kunnen halen waren dagelijks zo’n 60 vaklieden aan het werk,” vertelt Friso-coördinator Herman Nijholt. “Zij hebben met man en macht gewerkt om de strakke planning te halen.” Toen Friso de bouw overnam moest een deel van de opvallende gele gevel nog gerealiseerd worden, de laatste afwerking van de cultuur educatieve ruimtes moest nog gebeuren en ook de afbouw en afwerking van De Lawei stonden nog op de planning.

Samenspraak

“Het gebeurt niet vaak dat je als bouwbedrijf de klus van een andere bouwer af moet maken. Daarom was het belangrijk dat vooraf de verwachtingen uitgesproken werden en er realistische termijnen werden vastgesteld,” vertelt Nijholt. “De lat voor het afwerkingsniveau lag hoog en ook aan brandveiligheid en akoestiek werden hoge eisen gesteld. Om meer teleurstellingen te voorkomen hebben we in samenspraak met Arcadis de openstaande punten afgewerkt. Met als resultaat dat we tijdig, een mooi project konden opleveren.”

Strak eindresultaat

Door het korte tijdspad was het flink doorwerken, maar het eindresultaat mag er zijn. De publieke ruimten zijn volledig gerenoveerd, er is een nieuwe vlakke vloerzaal gerealiseerd en diverse ruimtes zijn afgebouwd. Laden en lossen vinden voortaan inpandig plaats en de backstage logistiek is flink verbeterd. Dat, gecombineerd met een compleet nieuwe look and feel van het pand maakt dat De Lawei