De fabriek heeft een fors hogere productiecapaciteit dan de bestaande faciliteit in Lochem en een prachtige ligging aan de zware ladingskade in de Beatrixhaven. Met een investering van circa 150 miljoen euro is deze fabriek een cruciale schakel in de Nederlandse energietransitie. De bouw is uitgevoerd door de bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo, Dura Vermeer Infra Oost en Aannemingsmaatschappij Friso.
Een unicum in de industrie
De locatie van de nieuwe fabriek, direct aan zee in Eemshaven, biedt een ideale positie voor de productie van subsea-kabels, essentieel voor het verbinden van windturbines op zee. Met een indrukwekkende omvang van 25.000 vierkante meter en een productiecapaciteit die met een factor vijf is verhoogd, zal de fabriek kabels produceren tot maar liefst 30 kilometer lengte, een unicum in de industrie.
Dura Vermeer en Aannemingsmaatschappij Friso hebben in maart 2024 de fabriek bouwkundig opgeleverd.
Strategische keuze en innovatieve productie
De keuze voor Eemshaven als locatie was niet alleen strategisch maar ook noodzakelijk, gezien de lengte en het gewicht van de kabels die in de fabriek worden geproduceerd. De steeds grotere windmolens op zee vereisen langere kabels, waarbij de fabriek in Groningen een van de weinige ter wereld is die onderzeekabels van dergelijke lengte kan maken. Opvallend is het innovatieve aspect van het laadproces: de kabels kunnen rechtstreeks via rollenbanen uit de opslag op een kabelschip geladen worden, wat efficiëntie en snelheid bevordert.
Samenwerking Dura Vermeer en Friso
Dura Vermeer en Friso bundelden hun krachten om deze fabriek te kunnen realiseren, waarbij de focus lag op duurzaamheid en een bijdrage aan de energietransitie. Vanuit Dura Vermeer was zowel infra als bouw betrokken. Aannemingsmaatschappij Friso en Friso Civiel werken in een combinatie aan deze opdracht. Tijdens de bouwperiode is TKF gestart met de inbedrijfstelling van de procesinstallaties. In nauwe onderlinge samenwerking heeft dit geresulteerd in de opstart van het productieproces.