Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Nieuwbouw kabelfabriek TKF Eemshaven
Project Nieuwbouw kabelfabriek TKF Eemshaven
Partners Dura Vermeer
Sector
industriebouw
Opdrachtgever B.V. Twentsche Kabelfabriek
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Jan Hogenberg (Projectleider Friso Civiel)
industriebouw

Nieuwbouw kabelfabriek TKF Eemshaven

Op het terrein aan de Beatrixhaven in Eemshaven hebben Dura Vermeer en Aannemingsmaatschappij Friso (onderdeel van Friso Bouwgroep) voor B.V. Twentsche Kabelfabriek (TKF) uit Haaksbergen een nieuwe kabelfabriek gebouwd. Met deze fabriek richt TKF zich specifiek op de productie van inter-array zeekabels, die de windturbines van offshore windparken onderling met elkaar verbinden.

Borkumkade, Eemshaven

Zware ladingskade in de Beatrixhaven

De fabriek heeft een fors hogere productiecapaciteit dan de bestaande faciliteit in Lochem en een prachtige ligging aan de zware ladingskade in de Beatrixhaven. Met een investering van circa 150 miljoen euro is deze fabriek een cruciale schakel in de Nederlandse energietransitie. De bouw is uitgevoerd door de bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo, Dura Vermeer Infra Oost en Aannemingsmaatschappij Friso.

Een unicum in de industrie

De locatie van de nieuwe fabriek, direct aan zee in Eemshaven, biedt een ideale positie voor de productie van subsea-kabels, essentieel voor het verbinden van windturbines op zee. Met een indrukwekkende omvang van 25.000 vierkante meter en een productiecapaciteit die met een factor vijf is verhoogd, zal de fabriek kabels produceren tot maar liefst 30 kilometer lengte, een unicum in de industrie.

Dura Vermeer en Aannemingsmaatschappij Friso hebben in maart 2024 de fabriek bouwkundig opgeleverd.


Strategische keuze en innovatieve productie

De keuze voor Eemshaven als locatie was niet alleen strategisch maar ook noodzakelijk, gezien de lengte en het gewicht van de kabels die in de fabriek worden geproduceerd. De steeds grotere windmolens op zee vereisen langere kabels, waarbij de fabriek in Groningen een van de weinige ter wereld is die onderzeekabels van dergelijke lengte kan maken. Opvallend is het innovatieve aspect van het laadproces: de kabels kunnen rechtstreeks via rollenbanen uit de opslag op een kabelschip geladen worden, wat efficiëntie en snelheid bevordert.

Samenwerking Dura Vermeer en Friso

Dura Vermeer en Friso bundelden hun krachten om deze fabriek te kunnen realiseren, waarbij de focus lag op duurzaamheid en een bijdrage aan de energietransitie. Vanuit Dura Vermeer was zowel infra als bouw betrokken. Aannemingsmaatschappij Friso en Friso Civiel werken in een combinatie aan deze opdracht. Tijdens de bouwperiode is TKF gestart met de inbedrijfstelling van de procesinstallaties. In nauwe onderlinge samenwerking heeft dit geresulteerd in de opstart van het productieproces.