Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Kindcentrum Wagenborgen nieuwbouw
Project Kindcentrum Wagenborgen nieuwbouw
Partners Onix Architecten
Sector
werkenleren
Opdrachtgever Gemeente Delfzijl
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon John uit oude Groeneveld
werkenleren

Kindcentrum Wagenborgen nieuwbouw

Net na de zomervakantie van 2019 is Aannemingsmaatschappij Friso in opdracht van Gemeente Delfzijl gestart met de bouw van een nieuw duurzaam en aardbevingsbestendig kindcentrum op het Groot Bronwijk-terrein in Wagenborgen. Een jaar later (oktober 2020) werd de school, naar een ontwerp van Onix Architecten, officieel opgeleverd aan de opdrachtgever. De bouw van het nieuwe centrum was destijds de eerste stap in de scholentransitie van Gemeente Delfzijl.

Hoofdweg 79-81, Wagenborgen

BENG, duurzaam en aardbevingsbestendig

Het nieuwe kindcentrum Wagenborgen, wat onderdeel is van het scholenplan van de gemeente Delfzijl biedt onderdak aan basisschool De Kronkelaar en een kinderopvang Kids2b. Het gebouw is volledig flexibel ingericht en erg duurzaam. Zo is het gebouw all-electric gebouwd, dus zonder gas. Daarnaast is het gebouw aardbevingsbestendig. Het gebouw voldoet aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwd) eisen, het levert bijna even veel energie op, dan dat het verbruikt.

Start bouw

Woensdag 10 juli 2019 werd de start van de bouw feestelijk gevierd. Wethouder Jan Menninga en de bestuurders verrichtten samen met de leerlingen op symbolische wijze de eerste handeling. Zo overhandigden leerlingen en ook kinderen van Kids2b twee tijdscapsules aan de wethouder, zongen alle leerlingen een raplied en sloegen de bestuurders samen met twee leerlingen 'de eerste paal' in de grond met een Oud Hollandse heistelling.

Schooldirecteur Arjan van der Kooi, Leerling Nouk Schuller, Leerling Redmer Bulthuis, Wethouder Jan Menninga en directeur-bestuurder Lenie van der Werf van Kids2b slaan 10 juli 2019 de eerste paal in de grond.

Scholentransitie Gemeente Delfzijl

Met de komst van het nieuwe kindcentrum is destijds de eerste stap voor de nieuwe, recreatieve inrichting gezet. Het nieuwe schoolgebouw en de omgeving werden op elkaar afgestemd. Na de herinrichting is het park nu de plek om te leren en te spelen. Wethouder Jan Menninga: "Fantastisch dat we de nieuwbouw van het nieuwe kindcentrum mogen vieren. Hier hebben we jaren met elkaar naartoe gewerkt. Dit is het tweede kindcentra dat gerealiseerd is binnen de scholentransitie die we in de gemeente aan het uitvoeren zijn."

Toekomstbestendig

De gemeente Delfzijl maakte het basisonderwijs toekomstbestendig door een groot aantal basisscholen onder te brengen in kindcentra, waarin basisonderwijs en kinderopvang zijn samengebracht. Hierdoor is opvang en onderwijs onder één dak te vinden voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Met de scholentransitie wil de gemeente bijdragen aan een kwalitatief goed onderwijsklimaat, duurzaamheid en een toekomstbestendige omgeving voor kinderen.

Rondleiding?

Projectleider John uit oude Groeneveld van Friso Bouwgroep pakte de camera in de hand en nam ons mee het nieuwe gebouw in. Benieuwd naar zijn rondleiding? Klik hier voor de video.

Fotografie: Gerard van Beek