Opvallende details in ontwerp
De nieuwe huisvesting wordt vlakbij de school en het simulatiecentrum gebouwd. Het vier lagen tellende gebouw bestaat grotendeels uit een prefab beton constructie in combinatie met opvallende buitengevels. “De architect heeft oog voor detail”, zo benadrukt projectleider Arnold Boersma het ontwerp voor de nieuwe huisvesting. “De gevels worden opgetrokken in verschillende metselwerkverbanden, waardoor het gebouw een opvallende uitstraling krijgt. Op de begane grond vormen de houten spanten van 15 tot 20 cm een robuuste constructie die volledig in het zicht blijft. Voor ons een mooie uitdaging om al deze details door te voeren in een verantwoorde uitvoering.”
Duurzame toekomst voor maritiem onderwijs
In Harlingen wordt al meer dan 200 jaar maritiem onderwijs gegeven. Vanaf 1818 tot nu toe kunnen jongens – en sinds 1983 ook meisjes – zich er praktisch en theoretisch bekwamen in het varen. De nieuwe huisvesting wordt een plek waar jongeren elkaar gaan ontmoeten, samen leren en leven om uiteindelijk met een diploma op zak klaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Tegenwoordig is de Maritieme Academie Harlingen een onderwijsinstelling waar vmbo-leerlingen, mbo-studenten en volwassenen werken en leren aan hun maritieme toekomst.
“De nieuwe huisvesting wordt een modern en vooral duurzaam pand, dat volledig elektrisch verwarmd wordt door zo’n 1000 zonnepanelen op het dak.”
In het pand komen in totaal 118 slaapkamers met 150 slaapplaatsen en recreatiezalen met woonkamers en keukens. Op de benedenverdieping komt een groot restaurant met kiosk, waar de dagelijkse maaltijden gegeten worden. Buiten het restaurant wordt een groot terras aan het water aangelegd. De nieuwe huisvesting wordt een modern en vooral duurzaam pand, dat volledig elektrisch verwarmd wordt door zo’n 1000 zonnepanelen op het dak. Op het eindresultaat moet nog even gewacht worden. Halverwege het schooljaar 2023-2024 wil de Maritieme Academie Harlingen de eerste leerlingen en studenten in het nieuwe pand huisvesten.
Betrokkenen: