Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Fries Museum Leeuwarden nieuwbouw
Project Fries Museum Leeuwarden nieuwbouw
Partners Bonnema Architecten Hurdegaryp
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever Gemeente Leeuwarden
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Algemeen
kunst en cultuur

Fries Museum Leeuwarden nieuwbouw

Bouwcombinatie Leeuwarden Centrum vof (een samenwerkingsverband tussen Friso Bouwgroep, BAM Utiliteitsbouw en Koopmans Bouwgroep) heeft op het Wilhelminaplein, als onderdeel van het project Nieuw Zaailand, het Fries Museum gerealiseerd.

Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
Hoogste punt

Hoogste punt

20-09-2011
BVO

BVO

38.500 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2011 - 2012

Het hart van Leeuwarden

Op het Wilhelminaplein, midden in het hart van Leeuwaren bouwde Friso het nieuwe Fries Museum. Het nieuwe Fries Museum kon gebouwd worden door een legaat van 18 miljoen Euro van de Friese architect Abe Bonnema. Hij bepaalde dat dit bedrag gebruik moest worden voor de bouw van het nieuwe Fries Museum, op het Wilhelminaplein. Zoals Bonnema in zijn testament bepaald heeft is het gebouw ontworpen door Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten en bouwkundig uitgewerkt door Bonnema architecten. Het Fries Museum is een museum over de Friese geschiedenis, kunst en cultuur.

Multifunctioneel plein

Het plein voor het museum wordt gebruikt voor tal van activiteiten, zoals de wekelijkse vrijdagmarkt, de kermis en festivals. Dwars door het gebouw loopt een openbare voetgangersroute die beide functies verbindt. Ook de hoofdentree voor de bestaande parkeergarage onder het plein is in het gebouw opgenomen. Naast een museum vind je in het pand een filmhuis met 3 zalen, een studio voor Omroep Friesland en een brasserie aan het gebouw toegevoegd.