Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Bereidingsapotheek UMCG Groningen
Project Bereidingsapotheek UMCG Groningen
Partners Architectuur en interieurarchitectuur en Wim Hart Groningen
Sector
zorg
Opdrachtgever Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Marcel Huizeling
zorg

Bereidingsapotheek UMCG Groningen

In opdracht van het Universitair Medisch Centrum Groningen realiseerde Friso (vestiging Groningen) de bouw van een bereidingsapotheek met cleanroom in klasse B, C, D en E-niveau.

Hanzeplein 1, Groningen
Hoogste punt

Hoogste punt

n.v.t.
BVO

BVO

1.450 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2018 - 2019

Nieuwe bereidingsapotheek voor het UMCG in Groningen

Uit: Friso Nijs - zomer 2019

De apotheek met een bruto vloeroppervlak van 1.450 m² is op de tweede verdieping in een voormalig kantoorgebouw op het UMCG terrein gebouwd. “Het was een ontzettend complex en interessant bouwproces,” vertelt projectleider Simon de Vries. “Naast de bouwkundige zaken, behoorde ook de apparatuur tot deze opdracht. In dit geval ging het om zeer gespecialiseerde medische apparatuur waar hoge eisen aan gesteld werden. Tijdens de verbouw werden strenge hygiëne-eisen gesteld, stof was uit den boze. Hepafilters, afzuiging, alles werd grondig gereinigd. Zelfs de lucht werd gespoeld, zodat er geen stof in de ruimtes zat.

"Qua bouwen was het niet eens een ingewikkeld verhaal, maar juist de coördinatie, gecombineerd met de strenge eisen."

Hogere wiskunde

De coördinatie van deze bouw was zeer ingewikkeld. “De bouw is in september 2018 gestart en vanaf het begin was duidelijk dat werkelijk alles wat er gebeurde met elkaar samenhing. De vele keurings- en controlemomenten moesten naadloos in de planning passen. Door de fabriekstesten van de apparatuur was er ondertussen een omvangrijke hoeveelheid papierwerk voorhanden. Op elk rapport moest de originele handtekening staan. Qua bouwen was het niet eens een ingewikkeld verhaal, maar juist de coördinatie, gecombineerd met de strenge eisen, maakt dat we hier bezig waren met hogere wiskunde van het ziekenhuis-bouwen.”

"Het hoofd van de apotheek kwam enkele keren op de bouwplaats en hij wist wat praktisch het beste werkte."

Opdrachtgever die meedenkt

In het UMCG wordt veel gebouwd. “Het UMCG is een opdrachtgever die met ons mee dacht. Er is veel gebouwd de laatste jaren, dus medewerkers zijn gewend aan hinder. De apotheek zit in het kantoorgedeelte, dus we hebben niet te maken met patiënten. Tijdens de bouw hebben we overleg  met de eindgebruiker. Het hoofd van de apotheek kwam enkele keren op de bouwplaats en hij wist wat praktisch het beste werkte. Daardoor lukte het ons om een eindproduct af te leveren dat voldeed  aan alle eisen. Het was een hele kluif, maar bij oplevering waren we trots op het eindresultaat.”

Ervaringsteam

Friso is een graag geziene gast in de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe. Zo werkte Friso aan de fasegewijze upgrade van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Eind 2018 leverde Friso het nieuwe Dialysecentrum Assen op hetzelfde uitvoeringsteam bouwde het Ouder- en kindcentrum. Ook bouwde Friso in het UMCG aan de nieuw apotheek De Sprong.