Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Basisschool De Wereldburger Amsterdam renovatie en uitbreiding
Project Basisschool De Wereldburger Amsterdam renovatie en uitbreiding
Partners Moke Architecten
Sector
werkenleren
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Jaap Bakker (projectleider)
werkenleren

Basisschool De Wereldburger Amsterdam renovatie en uitbreiding

In Amsterdam aan de Koos Vorrinkweg heeft Aannemingsmaatschappij Friso Almere een renovatie en uitbreiding van basisschool de Wereldburger gerealiseerd.

Koos Vorrinkweg 3, Amsterdam
Hoogste punt

Hoogste punt

n.v.t.
BVO

BVO

Onbekend m²
Bouwperiode

Bouwperiode

2019 - 2020

Circulaire renovatie

In opdracht van Onderwijs, Jeugd en Zorg – Gemeente Amsterdam is de school door Aannemingsmaatschappij Friso circulair gerenoveerd. De school uit 1965 koos niet voor nieuwbouw, maar voor hergebruik van het oude betonnen skelet, aangevuld met een geraamte van hout. Gianni Cito van Moke Architecten ontwierp een circulair en bijna energieneutraal gebouw dat aanvoelt als een leer- en speelpaleis

De trap

Het schoolgebouw uit de jaren zestig van de vorige eeuw was doormiddel van gebrekkig onderhoud in verval geraakt. Aan de hand van het ontwerp van Moke Architecten is de betonnen buitengevel vervangen door metalen gevelbekleding. De grote ramen maken het gebouw licht en open. Oude gesloten buitengevels maakten plaats voor grote glaspartijen en van binnen is bijna alles gemaakt van hergebruikte materialen. De eye-catcher is de podiumtrap in de aula bij binnenkomst. De trap werd gemaakt van dikke houten geveldelen van het Tripolis gebouw op de Zuidas.

Donor gebouwen

De meeste materialen die tijdens de renovatie van de school zijn gebruikt, zijn afkomstig van ‘donor-gebouwen’. Plafondlatten, kozijnen en deuren werden vanuit andere gebouwen overgeplaatst en vervolgens hergebruikt in de school. Ook doneerde de school zelf haar materiaal aan de uitbreiding van het gebouw. De houten onderdelen van de gymzaal zijn verwerkt in de aulavloer. In de gymzaal zelf werd er een nieuwe vloer en akoestische wandbekleding aangebracht. Omdat er veel gebruik is gemaakt van de donor-materialen was er van te voren geen duidelijkheid over de huidige staat van deze materialen. Het was soms best spannend voor de projectleiders van Friso. Om voor niet teveel verassingen komen te staan heeft Friso de rol optimaal ingevuld. Samen met de directievoering en de Amoveerder ging Friso in gesprek en bezocht  daarnaast de gebouwen waar het donor-materiaal van zou worden hergebruikt. Tijdens de demontage en het transport werden er duidelijke instructies gegeven zodat alles netjes op locatie geleverd werd.

Betrokken partijen:

Nieuwsberichten

Basisschool de Wereldburger genomineerd voor schoolgebouw van het jaar