Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
64 woningen Appingedam verduurzamen en versterken
Project 64 woningen Appingedam verduurzamen en versterken
Partners Architect AAS Groningen
Sector
wonen
Opdrachtgever Centrum Veilig Wonen
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Klaas Meindertsma
wonen

64 woningen Appingedam verduurzamen en versterken

In opdracht van Centrum Veilig Wonen realiseerde Aannemingsmaatschappij Friso de versterking en verduurzaming van in totaal 64 woningen in Appingedam. In juli 2019 zijn alle woningen opgeleverd.

Opwierde, Appingedam

Versterkt en verduurzaamd

Aan de Beukenlaan, Kastanjelaan, Aduardstraat en Meesstraat in Appingedam staan 64 woningen, die in opdracht van Woongroep Marenland en het Centrum Veilig Wonen, door Friso versterkt en verduurzaamd zijn. Voor de versterking van de woningen is een prefab gevel toegepast en op de bestaande fundering geplaatst. De volledig in de fabriek geprefabriceerde gevel, was reeds voorzien van een buitenbladafwerking middels composiet steenstrips en kozijnen met triple beglazing. Voorafgaand aan de plaatsing van de nieuwe gevel is het bestaande buitenblad gesloopt en de dakpannen verwijderd. Ter plaatse van de kopgevels (zijkanten hoekwoning) en de topgevels (de woningscheidende bouwmuren op de zolderverdieping) is eveneens een versterking aangebracht. De woningen kunnen hierdoor veilig worden verlaten tijdens een aardbeving.

Duurzame installatietechniek

Omdat het plaatsen van staal een dusdanig grote ingreep is, heeft Friso de woningen ook direct energieneutraal gemaakt. Dit betekent dat de woning optimaal geïsoleerd is en voorzien is van een ventilatielucht-warmtepomp en een slim ventilatiesysteem met warmte-terugwinning (WTW). Op het dak zijn per woning 29 PV-panelen geplaatst. Daardoor kan de woning (bij normaal gebruik) helemaal zijn eigen energie opwekken.

Klaar voor de toekomst

Ook aan de binnenkant zijn de woningen weer klaar voor de toekomst. De nieuwe keukens zijn voorzien van een elektrisch fornuis, de radiatoren zijn vervangen en er is mechanische ventilatie aangebracht. Nu Friso de laatste punten op de i heeft gezet, zijn de bewoners van het laatste blok aan de Aduardstraat ook terugverhuisd. Zij verbleven tijdens de werkzaamheden in een van de logeerwoningen.

Afronding

Dit project is een van de eerste versterkingsprojecten die de corporatie en het CVW uitvoerden. Er zijn veel ervaringen opgedaan waardoor het project langer heeft geduurd.Voor het feestje nodigden Woongroep Marenland, het CVW en Friso alle bewoners uit. Er werd een taart aangesneden, wat gedronken en de foodtruck bereidde eten met Groninger producten.