Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Synagoge Groningen opgeleverd door Jurriëns Noord

18 maart 2021

Synagoge Groningen opgeleverd door Jurriëns Noord

In opdracht van Stichting de Oude Groninger Kerken heeft Jurriëns Noord een interne verbouwing gerealiseerd van een eeuwenoude Synagoge in Groningen. Bij de verbouw werd de architectuur uit 1906 behouden. Daarnaast werd er een permanente expositie over het verhaal van Joods Groningen in de synagoge gerealiseerd. Het project is begin maart opgeleverd.

Frisse blik

Met o.a. fris schilderwerk, nieuw elektra, uitgekiende verlichting en een vernieuwde entree met taatsdeuren en veiligheidsglas kan het gebedshuis aan de Folkingestraat straks weer bezoekers ontvangen. Bezoekers worden in de nieuwe situatie door middel van digital storytelling meegenomen in Joodse rituelen, feesten en persoonlijke verhalen. Uiteraard maakt ook de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de verhaallijn.

Herstel baden Mikwes

Een ander onderdeel van het plan was de toegang tot de mikwes herstellen. De ruimte met de rituele baden in het Rabbinaatshuis. Er waren oorspronkelijk vier baden. Twee werden in 2014 ontdekt en blootgelegd. Mikwes zijn rituele baden voor vrouwen. Ze zijn belangrijk in het Joodse leven. Vermoedelijk stammen de mikwes uit de 19e eeuw. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ze waarschijnlijk niet meer gebruikt omdat van de Joden uit Groningen bijna niemand de vernietigingskampen overleefde. Daardoor raakten de mikwes in de vergetelheid en wist niemand meer waar ze waren gesitueerd. De Mikwes zijn toegankelijk gemaakt en zijn vanuit de hal en de baden zo goed mogelijk hersteld.