Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Studenten ROC Friese Poort brengen theorie naar praktijk op onze bouwplaats

14 april 2022

Studenten ROC Friese Poort brengen theorie naar praktijk op onze bouwplaats

Studenten van ROC Friese Poort gingen onlangs op excursie naar de bouwplaats van Friso Bouwgroep om 3D-BIM van Friso te combineren met praktijkopdrachten vanuit hun opleiding. De theorie van de opleiding naar de praktijk brengen doen ze door middel van Trimble Connect. De samenwerking roept veel enthousiasme op: ‘Het is hartstikke mooi dat we studenten hier op de bouw iets kunnen bijbrengen over hoe interessant en mooi de bouw is én hoe het proces in de bouw écht in z’n werk gaat. Vooral omdat we in de bouw écht mensen nodig hebben’, vertelt Jappe Zweed, uitvoerder bij Friso Bouwgroep.

Het volgende artikel is afkomstig van: https://www.construsoft.com/nl/nieuws/van-theorie-naar-praktijk-met-trimble-connect

Van theorie naar praktijk met Trimble Connect

Studenten weten steeds vaker de weg naar Trimble Connect te vinden. Trimble Connect is dé manier om samen te werken in de cloud en informatie van BIM-projecten te delen. Via Trimble Connect hebben alle betrokken partijen vanaf iedere locatie, op elk gewenst moment toegang tot relevantie informatie. In het lesprogramma op ROC Friese Poort wordt Trimble Connect onder andere ingezet om de theorie naar de praktijk te brengen. Jurjen de Boer, student Allround Timmerman aan ROC Friese Poort, bezocht de bouwplaats van Friso Bouwgroep om hun BIM-verhaal te combineren met zijn praktijkopdrachten van school. Jurjen: “Trimble Connect is eigenlijk heel gemakkelijk in gebruik.”

Verbinden van het onderwijs met de bouwplaats

Theo van der Veen, docent aan ROC Friese Poort, vindt de samenwerking met Friso op de bouwplaats heel mooi, omdat zo de échte praktijk gemakkelijk naar school worden toegehaald. “De jongens van de opleiding zijn op excursie geweest op een bouwplaats van Friso. Het mooie is dat toen we weer naar school gingen, Trimble Connect werd ingezet om het gehele 3D BIM-verhaal van Friso gemakkelijk te combineren met de praktijkopdrachten. Van ontwerpen in 3D neerzetten tot het zoeken van opdrachten, het is allemaal heel toegankelijk. Zo ervaren de studenten een geweldige combinatie tussen digitaal bouwen, praktisch leren én ook het visualiseren ervan”, aldus Van der Veen.

Ook bij Friso Bouwgroep zijn ze erg blij met de samenwerking. Zo kunnen zij namelijk aan studenten laten zien hoe interessant en mooi de bouwsector is. Jappe Zweed, uitvoerder bij Friso Bouwgroep, vertelt: “Ik vind het hartstikke leuk dat studenten op de bouw komen. We hebben ze nu een paar keer gehad. Hartstikke mooi dat we studenten hier op de bouw iets kunnen bijbrengen over hoe het proces in de bouw in zijn werk gaat. Ook omdat we in de bouw écht mensen nodig hebben.”

Koppeling theorie met praktijk via BIM

Jurjen mocht de bouwplaats bezoeken en werd door zijn leraar getipt om daar met Trimble Connect aan de slag te gaan: “In een case die ik vanuit school heb gekregen, was het heel lastig om in de 2D tekening te zien hoe een onderdeel in elkaar zat. Daarom heb ik van de 2D tekening een 3D tekening gemaakt, die ik vervolgens naar de Hololens heb gestuurd. Daarmee kon de opdracht worden bekeken en dus ook hoe het hele project in elkaar zit. Via de Hololens kun je een model gemakkelijk neerzetten en dan is het zomaar ‘klaar’. Trimble Connect is eigenlijk heel gemakkelijk in gebruik op die manier.”

Vooruitstrevend onderwijs

“Wat we met digitaal willen is het onzichtbare, zichtbaar maken”, vertelt Roeland Westra, Projectleider bij Centrum Duurzaam. “We nemen studenten mee in duurzame avonturen. Dat betekent dat ze beleven, ontdekken en doen. Want onze mbo’ers zijn de echte doeners. Daarnaast is het zo dat we in de bouw heel veel werken met tekeningen, denk aan bouwtekeningen, maar ook installatietekeningen. Niet elke student kan, vanuit het eerste moment, die tekening direct lezen. Met een externe lay-out maken ze die tekeningen zichtbaar, zodat ze zich er ook echt iets bij voor kunnen stellen.”

Van der Veen voegt hieraan toe: “Het is een voorzetje naar BIM. In principe gaan bouwbedrijven er ook naartoe dat het delen van tekeningen, samen kijken naar projecten en informatiedeling allemaal via hetzelfde platform gaat, dus het is alleen maar een win-win situatie.”