Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Spectaculaire hijsklus op hoogte bij nieuwbouw ASC-HWC Vattenfall in Amsterdam

07 december 2020

Spectaculaire hijsklus op hoogte bij nieuwbouw ASC-HWC Vattenfall in Amsterdam

In opdracht van ENGIE werken Aannemingsmaatschappij Friso en Friso Civiel samen aan de realisatie van een nieuwe warmtebuffer en hulpwarmtecentrale voor Vattenfall in Amsterdam. Het grootste gedeelte van de bouwwerkzaamheden zit er inmiddels op en stukje bij beetje wordt het gebouw steeds meer af. Eén belangrijk onderdeel restte nog: het hijsen van de geprefabriceerde instrumentatieruimte bovenop het gebouw. Een grote precisieklus op hoogte!

Vanaf de grond opgebouwd

30 November was het zover: de instrumentatieruimte werd bovenop het gebouw gehesen. In deze ruimte zijn de installaties aangebracht die het water in de onderliggende buffertank continu monitoren. De afgelopen weken is de instrumentatieruimte op maaiveldniveau opgebouwd. De installaties, gevelbeplating, dakplaten, dakbedekking en deels de vliesgevels zijn voor de hijsklus al in en op de ruimte aangebracht.

Twee hijskranen nodig

De instrumentatieruimte is gemaakt van een staalconstructie en weegt in totaal zo’n 95 ton. De ruimte heeft een diameter van rond de 14,5 meter en is zo’n 3,5 meter hoog. Er was een 300-tons hijskraan en een 700-tons hijskraan nodig om het hijsen van de ruimte op het gebouw te voltooien. De installatieruimte is 30 meter de lucht in gehesen. De instrumentatieruimte is komen te rusten op 80 cm hoge zware liggers (HE-800M) die al bovenop het gebouw (fase 2) aangebracht zijn.

Uitdaging om alles precies op elkaar te krijgen

De grootste uitdaging bij deze hijsklus was het manoeuvreren rondom de uitstekende instrumenten op de buffertank en de boutverbindingen van het prefabgebouw op de onderliggende liggers, waarbij rekening gehouden moest worden met het trappenhuis dat al boven het gebouw (fase 2) uitstak. Bovenop het gebouw hebben vaklieden het prefabgebouw naar de juiste plek begeleid. De kraancoördinator en riggers zorgden met behulp van portofoons dat de kraanmachinisten de juiste instructie kregen om de hijslast zo nauwkeurig mogelijk te begeleiden.

Werkzaamheden op grote hoogte

Niet alle werkzaamheden aan de instrumentatieruimte konden op de grond al voltooid worden. Het gebouw mocht niet te zwaar worden, daarom worden er de komende weken op grote hoogte nog een aantal werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt de staalplaatbetonvloer voorzien van betonmortel en wordt de glazen gevelbekleding van de buitenste schijf aangebracht.

Een toekomstbestendig warmtenet

Vattenfall (voorheen NUON) is bezig met het verbinden en optimaliseren van de Amsterdamse warmtenetten met als doel om de warmtenetten te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. De bouw van de nieuwe warmtebuffer en hulpwarmtecentrale in Amsterdam is hierin een belangrijke stap.

Een gefaseerd bouwproces

De bovenbouw van het gebouw is opgesplitst in drie fasen:

  • Fase 1 is het dichte gebouwdeel waarin zich de grote procesruimte en de E-ruimtes bevinden; dit gebouwdeel is als eerste wind- en waterdicht gemaakt.
  • Fase 2 is het gebouwdeel rondom de HAT (buffertank); constructie is gereed/gevels nog afronden.
  • Fase 3 is de instrumentatieruimte; door het hijsen en monteren van dit gebouwdeel wordt tegelijkertijd het hoogste punt van het gebouw bereikt. De totale staalconstructie vertegenwoordigt zo’n 650 ton-700 ton aan staal.

Bekijk hier een timelapse die ENGIE maakte van de voortgang van de bouw:

Verwachte oplevering: medio april 2021

De komende maanden wordt hard gewerkt om de resterende werkzaamheden af te ronden. In het eerste kwartaal van 2021 wordt de infrastructuur rondom het gebouw aangelegd. Naar verwachting worden deze werkzaamheden medio april 2021 afgerond. De oplevering zal rond ditzelfde tijdstip plaatsvinden.