Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Kunstwerk ‘De Laarzen Grutte Pier’ onthuld bij oplevering Martinikerk

20 juli 2023

Kunstwerk ‘De Laarzen Grutte Pier’ onthuld bij oplevering Martinikerk

Vlak voor de oplevering van de Martinikerk in Sneek werd afgelopen dinsdag het kunstwerk ‘De Laarzen van Grutte Pier’ onthuld. Het kunstwerk is van Hans Jouta. Het kunstwerk werd aangeboden aan de Martinikerk door alle bouwers die hebben meegewerkt aan de verbouwing en restauratie van de Martinikerk de afgelopen twee jaar.


De onthulling werd gedaan door kerkrentmeester Tom Metz, Berend Mooibroek van de bouwcommissie van de Martinikerk en projectleider Andries Veenstra van Friso Bouwgroep. Steven de Jong, bekend van de speelfilms over Grutte Pier, legde uit waarom ‘de laarzen’ op deze plek bij de Martinikerk moesten komen te staan. Juist naast het ‘klompenhok’ van de kerk. Volgens de mythe worden ze hier op een dag weer aangetrokken door de Friese vrijheidsstrijder.


De verbouwing en restauratie van de Martinikerk ging in november 2021 van start om de kerk toekomstbestendig en multifunctioneel te maken. Er is zijn extra zalen en een ontmoetingsruimte annex keukenvoorziening toegevoegd. Een lift heeft ook de kelder van de kerk toegankelijk gemaakt. Er werd een nieuwe entree gecreëerd door het klompenhok te restaureren. Verder zijn er binnen veel restauratiewerkzaamheden geweest zoals het terugbrengen van de oude zerkenvloer.

De Martinikerk opende met Pasen feestelijk de deuren voor publiek. Toen moesten er nog wel de nodige puntjes op de i worden gezet, waardoor de oplevering deze week plaatsvond.