Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Jurriëns Noord gestart met onderhoud- en herstelwerkzaamheden aan De Korenbeurs in Groningen

11 augustus 2020

Jurriëns Noord gestart met onderhoud- en herstelwerkzaamheden aan De Korenbeurs in Groningen

In opdracht van Bun Vastgoed BV realiseert Jurriëns Noord in bouwteam diverse restauratiewerkzaamheden aan de Korenbeurs in Groningen. Het gebouw behoort tot de top 100 gebouwen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg van Nederland.

Foto: Michiel Verbeek

De graanbeurs van het Noorden

Het gebouw, dat zich bevindt aan de westzijde van de Vismarkt in Groningen, werd tussen 1862 en 1865 onder architectuur van de Groningse stadsbouwmeester J.G. van Beusecom gebouwd en heeft tot de jaren 80 dienst gedaan als graanbeurs. Daarna heeft het gebouw verschillende functies gehad. Sinds het jaar 2000 is in het gebouw een supermarkt gevestigd. Het unieke aan dit gebouw is, dat achter de  neoclassicistische gevel een beurs-/markthal is opgetrokken uit gietijzeren kolommen en ornamenten en er, voor die tijd, veel glas is toegepast voor de lichttoetreding. Dit geeft met name ’s avonds een prachtig effect.

Foto: Michiel Verbeek

Restaureren met oog en gevoel voor de historische waardes

De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit groot onderhoud aan het casco van het gebouw. Hieronder vallen onder andere het schoonmaken en het repareren van de drie beelden (Neptunus, Ceres en Mercurius) welke symbool staan voor de landbouw en de handel van de stad Groningen. Daarnaast worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan onder andere het natuursteen in de gevel, het stucwerk, het metsel- en voegwerk, de zinken goten en het glas- en schilderwerk. Ook worden diverse kozijnen en deuren hersteld en wordt het houtrot aangepakt. Voor de vakmannen van Jurriëns Noord is het grootste doel om het icoon in oude luister terug te brengen met oog en gevoel voor de historische waardes van het pand.

Foto: Hans Mulder

Ook de kleuren worden in ere hersteld

Extern wordt een onderzoek gestart naar de kleurhistorie van het pand. De verwachting is dat het gebouw oorspronkelijk geheel andere kleurstelling heeft gehad, met name het fronton aan de voorgevel en het lijstwerk rondom het hoofdgebouw. Het kleur historisch onderzoek wordt uitgevoerd door de specialisten van Veldman en Veltman. Laag voor laag worden kleuren van vroeger blootgelegd om er zo achter te komen wat de oorspronkelijke kleurstelling van het gebouw is geweest. Op basis van de ondervindingen krijgt het gebouw een nieuwe kleurstelling.

De herstelwerkzaamheden aan De Korenbeurs in Groningen zijn in juli 2020 opgestart. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind dit jaar afgerond.

Foto: Hans Mulder