Historische Tonnenloods op Terschelling heeft tweede leven gekregen
Aan de haven van Terschelling prijkt het industrieel erfgoed De Tonnenloods. In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Aannemingsmaatschappij Friso het markante gebouw verbouwd en verduurzaamd. Afgelopen 16 mei was de officiële opening van het gebouw. Met de verbouwing is een moderne, toekomstbestendige plek gecreëerd voor een nieuwe generatie gebruikers.
Onderhoudsplaats voor Rijkswaterstaat
Dit karakteristieke gebouw, bekend om zijn kleurrijke tonnen, trekt al jaren de aandacht van zowel Terschellingers als toeristen. Vroeger werd het gebouw gebruikt als onderhoudsplaats voor de stalen tonen uit de Waddenzee. Door de overstap naar kunststof betonning werd de loods steeds minder gebruikt. Voor Rijkswaterstaat een goede reden om het gebouw grondig en toekomstbestendig te renoveren.
Verduurzaming en onderhoud
De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het aanpakken van het achterstallig onderhoud en verduurzaming. Zo zijn onder andere de gevels en het dak hersteld. Ook zijn er verschillende werkzaamheden uitgevoerd om het gebouw te verduurzamen. Het is gebouw is geïsoleerd, er is mechanische ventilatie aangebracht en door de installatie van warmtepompen is het gebouw gasloos te verwarmen. Bovendien is het gebouw voorzien van zonnepanelen en energiezuinige verlichting. Het gebouw heeft nog steeds het robuuste, industriële karakter maar is door deze verduurzamingsslag klaar voor de toekomst.
Eén gebouw: twee doelen
Het gebouw is met de verbouwing opgesplitst. Een deel van De Tonnenloods blijft in gebruik als opslag en werkplaats voor de werkzaamheden die Rijkswaterstaat op het water blijft uitvoeren. Het andere deel wordt verhuurd aan Stichting Tonnenloods met als doel om hier en beleefcentrum te realiseren voor natuur, cultuur en educatie op Terschelling.
Luchtfoto's © Rijkswaterstaat