Het verhaal van drie gerestaureerde molens in Friesland
De afgelopen jaren hebben de gespecialiseerde molenbouwers van Jurriëns Noord drie unieke molens gerestaureerd en opgeknapt. Aankomend weekend is het Nationale Molendag. Een mooi moment om deze molens in de schijnwerpers te zetten. Alledrie met hun eigen verhaal.
Tjongermolen, Sweachermolen en Terpensmolen opgeleverd
Molens en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en een vast onderdeel van ons culturele erfgoed. Om dit erfgoed te kunnen bewaren, is het belangrijk dat de molens in goede staat gehouden worden. Bij de restauratie van de drie molens toont Jurriëns Noord diversiteit in vakmanschap, zo ook in de molenbouw. Jurriëns Noord werkte de afgelopen tijd aan de restauratie van drie verschillende molens. De Sweachermolen in Langweer, de Terpensmolen in IJlst en de Tjongermolen in Mildam.
Tjongermolen
De Tjongermolen in Mildam is afkomstig uit het jaar 1983 en dient als opvolger van een klein achterkant dat na jaren verwaarlozing nagenoeg was verdwenen. Naast divers onderhoud hebben de molenbouwers van Jurriëns Noord ook de vijzel en de schroefbak vervangen. Wat het bijzonder maakt, is dat de vijzel met de hand is gemaakt. Jurriëns Noord is gespecialiseerd in het leveren van dit soort specifiek handwerk.
De vijzel is met de hand gemaakt. Jurriëns Noord is gespecialiseerd in dit soort handwerk.
Sweachermolen
De Sweachermolen is in 1782 gebouwd. Waarschijnlijk omdat er in die tijd behoefte was aan een korenmolen. In 1935 werd besloten om er een zomerverblijf van te maken en te verhuren. Jurriëns Noord heeft de roeden en het hekwerk hersteld. Het asgat, waar de roeden doorheen moeten, zit zeventien meter hoog op de kap van de molen. Vanuit de vestiging in Sneek zijn de roeden opgehekt. Zo blijft de molen niet alleen bewaard voor de toekomst, maar kan de molen ook in gebruik blijven. Molenbouw is een erg bijzondere tak van sport, die slechts door een enkele vakman in Nederland tot in de puntjes beheerst wordt.
Terpensmolen
Deze van oorsprong 18e-eeuwse molen stond tot 1981 in Grou bij de ‘Minne Finne.’ De Terpensmolen is sinds 1981 in bezit van de Stichting De Fryske Mole. De molen is in 1981 verplaatst naar Sneek en is daarbij geheel vernieuwd en vergroot. De molen werd op de Nationale Molendag 1982 officieel in gebruik gesteld aan de Alde Himdyk in Sneek.
Door de verbouwing en de verbreding van de A7 ging de toch al niet optimale molenbiotoop sterk achteruit. Na verkregen toestemming werd de molen in de zomer van 2011 verplaatst naar IJlst. Hij is ten noorden van zaagmolen De Rat neergezet, op een historische plek waar rond 1700 al eerder een molen stond met de naam Terpensmole.
De restauratie vindt plaats in het bovenhuis van de molen. Het in 1981 toegepaste verse eikenhout is aangetast door de knaagkever. Daarnaast zijn er nog enkele kleine werkzaamheden die worden uitgevoerd tijdens de restauratie.
Afgerond en opgeleverd
Alle werkzaamheden aan de drie molens zijn ondertussen afgerond en weer opgeleverd aan de opdrachtgever. Nieuwsgierig naar de specialisatie in de molenbouw van Jurriëns Noord? Lees hier het hele verhaal.