Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Energie Kenniscentrum wint Vredeman de Vriesprijs 2020

12 oktober 2020

Energie Kenniscentrum wint Vredeman de Vriesprijs 2020

Energie Kenniscentrum Leeuwarden heeft de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2020 gewonnen. De prijsuitreiking vond vrijdagmiddag 9 oktober plaats in Crystalic Business Park. AchterboschZantman Architecten en de opdrachtgevers Oosterhof Holman en Ekwadraat namen de bijbehorende oorkonde van gedeputeerde Sietske Poepjes in ontvangst.

Kennisdeling op voormalige stortplaat

Energiecampus Leeuwarden is hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden. Ook is het dé locatie voor kennisdeling in experimenten of productie en worden er nieuwe technologieën ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. In 2019 werd het kenniscentrum door Aannemingsmaatschappij Friso gebouwd op de voormalige stortplaats de Schenkenschans. Het kenniscentrum is het hoofdkwartier van Ekwadraat en het kantoor van Oosterhof Holman. Daarnaast is er ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkeld kunnen worden tot grownups.

Hergebruikt en herbruikbaar

De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum in de grond te plaatsen. Er werd daarom gezocht naar andere, innovatieve fundatietechnieken. Het kenniscentrum is nu licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. ‘Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Uiteindelijk is het gebouw op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd waardoor het lijkt of deze zweeft. De materialen zijn hergebruikt en herbruikbaar, het hele gebouw zou op een andere plek kunnen worden opgebouwd. Het meubilair is grotendeels tweedehands. Zo is er een oude gymnastiekvloer gebruikt als wandbekleding. Het gebouw is zelfvoorzienend in energie, onder meer door het gebruik van vrijkomend gas van de vuilstortplaats,’ vertelt projectleider Klaas Dijkstra van Friso Bouwgroep.

Samen dromen, denken, durven én doen

De energiecampus, waar het kenniscentrum gerealiseerd is levert naast het kantoren voor Ekwadraat en Oosterhof Holman in de toekomst ook ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkeld kunnen worden tot grownups. Het is de plek waar alle kennis op het gebied van energie samenkomt en synergie ontstaat tussen diverse partijen. Ook wordt het dé locatie voor kennisdeling in experimenten of productie en kunnen er nieuwe technologieën worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. "Energiecampus Leeuwarden wordt hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden”, licht Douwe Faber, directeur van adviesbureau Ekwadraat toe. "De Energiecampus Leeuwarden is geen idee meer, maar werkelijkheid vult Harm Beerda, algemeen directeur van Koninklijke Oosterhof Holman, de initiatiefnemer van de Energiecampus Leeuwarden aan. Het is straks de plek waar samen wordt gewerkt aan het concretiseren van de energietransitie. Samen dromen, denken, durven én doen".

Good Design Awards

Eerder dit jaar werd het kenniscentrum in een speciale editie van de Good Design Awards van The Chicago Athenaeum in de categorie ‘Architectuur’ als beste beoordeeld.