Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact

Donorgebouwen geven basisschool Amsterdam een tweede leven

Aan de Koos Vorrinkweg in Amsterdam is Aannemingsmaatschappij Friso Almere afgelopen jaar bezig geweest met de renovatie en uitbereiding van de basisschool De Wereldburger. In opdracht van Onderwijs, Jeugd en Zorg – Gemeente Amsterdam is de school circulair gerenoveerd, conform de duurzaamheidsambitie van de gemeente. Een bewuste keus die niet alleen duurzaam is, maar ook een goed voorbeeld is om kwaliteit uit het verleden te behouden.

Circulaire renovatie

Begin vorig jaar startte Friso met de circulaire renovatie, zo werd begonnen met het strippen van het bestaande casco. Na nog wat minimale sloopwerkzaamheden en het maken van installatie-sparingen zijn er nieuwe begane grondvloeren aangebracht voor de uitbreiding van de school. In totaal is de school met 125 m2 uitgebreid. Voor de hoofdconstructie is gebruik gemaakt van de bestaande betonnen draagconstructie. De constructie van de uitbreiding van de verdiepingen en de geheel nieuw opgebouwde aula is uitgevoerd in gelamineerde houten kolommen, spanten en CLT daken. De installaties werden zoveel mogelijk geïntegreerd in de constructie. Daarbij is het gebouw gas-loos en bijna energieneutraal zodat het voldoet aan de BENG-eis ‘frisse scholen klasse B’. Het gebouw is daarvoor voorzien van energiezuinige warmtepompen en vraag gestuurde ventilatie. Om het energiegebruik te beperken is het dak optimaal benut met zoveel mogelijk PV-panelen.

‘Dit is een bewuste keus die niet alleen duurzaam is maar ook een goed voorbeeld is om gebouwen met architectonische kwaliteit uit verleden te behouden voor toekomstige generaties’

Materialen van donor-gebouwen

De materialen die voor de bouw gebruikt werden zijn afkomstig uit ‘donor-gebouwen’ van de gemeente Amsterdam. Plafondlatten, kozijnen en deuren werden uit andere gebouwen gehaald op nog geen steenworp afstand van de Wereldburger. Daarnaast werden er houten delen uit een voormalige gymzaal gehaald en verwerkt in de nieuwe aulavloer. De gevel van de gymzaal is verfraaid met bamboe latten en keimwerk van bestaande metselwerkgevels, waardoor de gevel weer een fris uiterlijk kreeg. In de gymzaal werd een nieuwe vloer en akoestische wandbekleding aangebracht.

Vakmanschap

De circulaire renovatie van zowel de binnen- als de buitenkant van de school werd naar een ontwerp van Moke Architecten uitgevoerd. Oude gesloten buitengevels maakten plaats voor grote glaspartijen en van binnen is bijna alles gemaakt van hergebruikte materialen. De grote blikvanger is de podiumtrap in de aula bij binnenkomst. De trap werd gemaakt van dikke houten geveldelen van het Tripolis gebouw op de Zuidas. Daarnaast werden de voormalige kozijnen, hét handelsmerk van Alberts & van Huut, uit het KPMG gebouw gehaald en toegepast in de nieuwe metalstudwanden van de school. ‘Dit vraagt om vakmanschap’, benadrukt Linda van der Hoorn, directievoerder van dit project.

‘Makkelijk was het niet maar mógelijk was het wel!’

Rol optimaal benut

De opdrachtgever Gemeente Amsterdam gaf Friso de ruimte om het bouwteam zo goed mogelijk te laten presteren. ‘Dat is best spannend, benadrukt van der Hoorn. ‘Je weet ongeveer wat je geleverd krijgt als je gebruik maakt van bestaande materialen maar je weet niet precies wat het hergebruikte materiaal nog nodig heeft aan bewerking en afwerking. Friso heeft hierin zijn rol optimaal ingevuld door met de directievoering en de Amoveerder in gesprek te gaan en de donorgebouwen te bezoeken. Friso heeft op de locaties aanwijzingen gegeven over demontage en het transport om alle materialen goed op locatie geleverd te krijgen. ‘Makkelijk was het niet, maar mogelijk was het wél ‘ geeft collega en projectleider Jaap Bakker van onze vestiging in Almere aan. ‘Niet alles in het project liep volgens plan, zo bleek de keuken uit een van de donorgebouwen voor de docentenkamer te zijn ontvreemd. ‘We hebben toen onder druk van lever- en besteltijd een nieuwe keuken moeten bestellen. Ook bleek het metselwerk slechter te zijn dan voorzien : samen met Pieters Bouwtechniek hebben we er voor gekozen meer muren te laten staan, dan voorheen in het plan was opgenomen. Door de muren slim te verankeren en wat met de plattegrond te schuiven is de constructie stabiel gemaakt. Dit heeft er vervolgens weer voor gezorgd dat er een betere en veilige routing rondom de trap is ontstaan. Zo heeft elk nadeel, z’n voordeel weer opgeleverd in dit project’, besluit Jaap zijn verhaal.

‘Als je rondloopt en ziet wat een prachtig resultaat er is geboekt, daar wordt iedereen blij van’

Prachtig resultaat

Het gebouw is door de nieuwe grote puien een stuk lichter en transparanter geworden. ‘Je ziet niks meer terug van het ‘gesloten blok’ wat het voorheen was. Als je je ogen de kost geeft, zie je hoe mooi de hergebruikte materialen tot hun recht komen. We hebben een mooie gezonde circulaire leeromgeving weten te creëren voor onze toekomstige generatie, daar wordt toch iedereen blij van, besluit Linda haar verhaal.