Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Documentaire ‘De Tiid’ vanavond écht in première

17 maart 2022

Documentaire ‘De Tiid’ vanavond écht in première

De bouw en de restauratie van Cultuur Historisch Centrum De Tiid, huis van verhalen in Bolsward is officieel ten einde. Maar het verhaal over de toren, restauratie, verbouwing en herbestemming van het eeuwenoude voormalige stadhuis blijft voor altijd bestaan. Samen met de Friese documentairemaker Murk van der Schaaf is het unieke herstelproces van het bouwteam vastgelegd in een documentaire. Vanavond 17 maart gaat de documentaire, onder toeziend oog van Wethouder Mirjam Bakker van Súdwest Fryslân en andere betrokkenen, officieel in première tijdens de opening van de torenzolder in Museum De Tijd.

Bekijk hier de documentaire 'De Tiid'

Droomklus vol uitdagingen

Begin september 2019 werd gestart met de eerste bouwwerkzaamheden aan het voormalige stadhuis. Kort daarop werd de toren onder leiding van Bouwbedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) ontmanteld en vervolgens in oude luister hersteld. “De restauratie van het stadhuis en de stadhuistoren is een droomklus vol uitdagingen geweest voor ons team van restauratiespecialisten. We willen dat dit verhaal en de vakkennis die daarbij komt kijken niet verloren gaat, zo blijft het restauratievak ook voor in de toekomst levendig en hopelijk draagt dit bij aan nog eens vierhonderd jaar gecertificeerd vakmanschap, aldus Douwe Offringa namens het bouwteam en alle betrokken partijen.


Fotografie: Martina Ketelaar

‘De documentaire* zoomt in op de uitdagende restauratie van de 400 jaar oude toren en de bezieling van de ambachtslieden die er aan werken. Het verhaal werpt een blik op hun verwantschap met het verleden en de oorspronkelijke bouwers,’ vult documentairemaker Murk van der Schaaf aan. ‘De bijzondere fusie tussen traditionele en nieuwe technieken en het maakt de kijker getuige van de spannende besluitvorming en dilemma’s die ontstaan tijdens de ingrijpende restauratie. Kan de historie behouden blijven? Is dan ook de prangende vraag in het verhaal.’

‘De documentaire zoomt in op de uitdagende restauratie van de 400 jaar
oude toren en de bezieling van de ambachtslieden die er aan werken.’

Reconstructie toren

In oktober 2020 werd de nieuwbouw (archief, gemeenteloket en Atrium), het deel aan de Jongemastraat (bibliotheek) en de Nieuwe Waag (tentoonstellingsruimte) al opgeleverd aan de gemeente. Vorig jaar werkte het bouwteam aan het herstel van het oude gedeelte en de reconstructie van de stadhuistoren. De toren keerde in juni 2021 per boot terug naar de stad en werd herplaatst op het voormalige stadhuis.

Fotografie: Petra Kroon


‘Het terugplaatsen van de toren was het sluitstuk van een boeiende bouwperiode. Nu beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van een mooi verhaal dat al ruim vierhonderd jaar duurt. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop dit werk is uitgevoerd. Dat dit nu vastgelegd is in een documentaire is de kroon op het werk’, aldus cultuurwethouder Mirjam Bakker van Súdwest-Fryslân.

Opening torenzolder museum

Na de première en de officiële overhandiging van de documentaire stelde ‘De Tiid’ haar deuren naar de torenzolder open voor publiek en was het Museum De Tiid, huis van verhalen vrij te bezoeken.

De documentaire is in samenwerking tot stand gekomen door:

  • Gemeente Súdwest-Fryslân
  • Murk Jaep van der Schaaf
  • Syntraks Media
  • abcnova
  • Adema Architecten
  • ABT Wassenaar
  • Janssen Wesselink
  • Pranger-Rosier Installaties
  • Aannemingsmaatschappij Friso
  • Jurriëns Noord