Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Chris & Luuk over hun samenwerking als collega's

06 april 2023

Chris & Luuk over hun samenwerking als collega's

Vandaag is het Nationale Collegadag. De dag waarop 9 miljoen collega’s in Nederland hun waardering voor elkaar uitspreken. Bij Friso Bouwgroep werken we iedere dag aan een mooiere woon- en leefomgeving. Samen met collega's is dit leuker én leerzamer dan alleen.  Chris en Luuk werken vaak met elkaar samen. Wat verbindt ze in hun dagelijkse werk, waar vullen ze elkaar aan en welke uitdagingen komen ze tegen?


→ Dit artikel komt uit ons relatiemagazine Friso 22/23 (lees hier het hele magazine online).

V.l.n.r. Luuk Westra en Chris Reitzema


Hoe ben je bij Friso terecht gekomen?

Chris: ik studeerde Commerciële Economie deeltijd aan de Hanzehogeschool in Groningen. Via een werk- en leertraject kwam ik via Bouwborg (een dochteronderneming) bij Friso Bouwgroep en uiteindelijk bij Frisoplan terecht. Als managementassistente bij Bouwborg maakte ik kennis met de bouw. Na het behalen van mijn diploma was ik klaar voor iets nieuws. De afdeling planontwikkeling van Frisoplan sprak mij aan en via mijn toenmalige leidinggevende kon ik een dag meelopen. Dit beviel goed en zo ben ik bij Frisoplan in Sneek begonnen. Inmiddels zit ik hier al bijna vijf jaar en ben ik werkzaam als woonadviseur. Time flies when you’re having fun.

Luuk: dat ik hier ben begonnen is voor mij alweer een hele tijd terug. Ik werk hier inmiddels al 22 jaar. Als kind stond het al vrij snel vast dat ik iets met de bouw zou gaan doen. Als kleine jongen speelde ik vaak met water, zand en steen, vooral bij de zeedijk in het noorden van Friesland. Na de lagere school
kwam ik terecht op het Middenschoolproject in Franeker. Dat was in die tijd een onderwijsexperiment, een soort van brugschool, zodat je je keuze nog twee jaar kon uitstellen. Daarna kon je kiezen uit diverse richtingen. Ik heb toen voor LTS bouwkunde gekozen. Daarna vervolgde de MTS weg- en waterbouw, bouwkunde en aansluitend de avondopleiding voor opzichter bij de VTS-BNA. Na bij o.a. de woningstichting, diverse tekenbureaus en circa 12 jaar bij bouwbedrijf Lont gewerkt te hebben, ben ik als bouwkundige (en nu als technisch ontwikkelaar) bij Frisoplan terechtgekomen.

Hoe ziet jullie werk en samenwerking eruit?

Chris: als woonadviseur begeleid ik de kopers van onze nieuwbouwplannen door het gehele bouwtraject. Luuk is de technisch ontwikkelaar die let op de technische aspecten van de bouw. Samen vormen we een projectteam. Wij werken dus regelmatig samen.

Luuk: dat klopt. Bij Frisoplan ontwikkelen we woningen en woongebouwen die door onze aannemingsmaatschappij worden gebouwd. De projectontwikkelaar neemt het initiatief om een plan te ontwikkelen. Dit kan een perceel grond zijn waar, binnen de kaders van een bestemmingsplan, het plan bedacht wordt en voldoet aan de vraag in de markt. Zodra er overeenstemming is met de gemeente komen wij in beeld om het aan de hand van een programma van eisen uit te werken. Met een team van adviseurs werken we van een voorlopig uitvoeringsplan naar een definitief uitvoeringsplan. Na de
kostenraming, de aanvraag van vergunningen, de verkoop en kopersgesprekken komen we in de uitvoeringsfase en tot slot bij de overdracht. Zodra de verkoopstukken gemaakt worden, komt Chris als woonadviseur erbij. Wij hebben eigenlijk de mooiste baan van Friso, want je bent van het begin tot eind betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering. Dat is mooi.

"Wij hebben eigenlijk de mooiste baan van Friso, want je bent van het begin tot eind betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering."


Welke uitdagingen komen jullie tegen?

Chris: over het algemeen kan een ontwikkeltraject lang duren. Soms wel jaren voordat de woningen in de verkoop gaan. Met name de vergunningprocedures en afstemming met bijvoorbeeld de gemeente kosten veel tijd. Daarnaast wordt participeren met de omgeving steeds belangrijker, helemaal nu straks de omgevingswet in werking gaat. Het betrekken van de omgeving is van groot belang voor een gedragen proces en project. Want laten we eerlijk zijn uiteindelijk is dat ook waar we het voor doen.

Luuk: gelijk vanaf het begin zijn er al uitdagingen, bij het maken van het plan kom je van alles tegen. Is de grond woonrijp? Zijner nutsvoorzieningen aanwezig? Zit er vervuiling in de grond? Zit je bij een snelweg? Is er geluid van het spoor? Je moet eerst allerlei zaken laten onderzoeken, zodat je weet welke maatregelen je vooraf moet treffen. In Groningen hebben we te maken met het aardbevingsdossier, waardoor je woningen aardbevingsbestendig bouwt. De bewoners/kopers staan hier anders in het bouwtraject. Allerlei zaken om rekening mee te houden, maar dat maakt deze baan juist mooi.