Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Bouwen aan het grootste Car Rental Service Center van Nederland

17 juni 2025

Bouwen aan het grootste Car Rental Service Center van Nederland


Een parkeerterrein ombouwen? Dat klinkt niet heel spannend. Maar, wat als die parkeerlocatie zich bij Schiphol bevindt én het allergrootste Car Rental Service Center van Nederland wordt? Juist, dan krijg je een ander verhaal. Alle reden om een kijkje te nemen op langparkeerplaats P4 waar Aannemingsmaatschappij Friso deze transformatie mogelijk maakt.


Architect:
ARCHITECTENBUREAU DE ZWARTE HOND, Constructeur: PIETERS BOUWTECHNIEK


“Kijk, nu heb je een idee van het weer waarmee wij het afgelopen jaar te maken hadden,” lacht uitvoerder Mirthe Alkema. Ze stapt de herfstregen in, die al de hele ochtend onophoudelijk valt. De diepe plassen op het bouwterrein verraden dat deze bui geen uitzondering is. “Het graafwerk voor de funderingspoeren, het storten van betonvloeren: het was soms niet te doen.” Slecht gehumeurde weergoden of niet: het grootste Car Rental Service Center van Nederland krijgt vorm. Nog een paar maanden, dan is het hier een komen en gaan van huurauto’s. De eyecatcher? Dat is de enorme luifel die boven de zwart betimmerde werk- en kantoorruimtes zweeft. Ook de draagconstructie, met daarin 850 ton staal, mag er zijn. Mirthe: “Je kunt je niet voorstellen dat dit vorig jaar nog één grote asfaltvlakte was.”

Van P4 naar Service Center

Die asfaltvlakte stond ooit bekend als Lang Parkeren P4. “De plek waar Schiphol-reizigers hun auto kwijt konden wanneer andere parkeerplekken vol stonden”, vertelt Charles Hartman. Hij is vastgoedontwikkelaar bij Schiphol Real Estate. Dit is de afdeling die kantoren, logistieke gebouwen en commerciële ruimten ontwikkelt, beheert en verhuurt. “Met de uitbreiding van P3 hebben wij P4 in de toekomst minder nodig.”

Al snel rees de vraag: hoe kunnen wij die grond beter benutten? “Ruimte is schaars op Schiphol,” legt Hartman uit. “Een sector die echt uit z’n jasje groeit, is de autoverhuurbranche. Er zijn vijf partijen die op Schiphol auto’s mogen verhuren. In piekperiodes gaat het om duizenden auto’s per week. Momenteel worden die verspreid over verschillende locaties op Schiphol Centrum ingenomen, schoongemaakt en onderhouden. Dat kan wel wat efficiënter.”

Een duurzame landingsplek

Zo kwam P4 in beeld als nieuwe ‘landingsplek’ voor de vijf verhuurbedrijven. De huurders steunden dit plan, de grote vraag was wel: hoe geef je invulling aan zo’n locatie met partijen die elkaar als concurrenten zien? “Kies je voor een formule met één wasstraat en één tankstation waarvan iedereen gebruikmaakt, of ga je voor een concept waarin elke partij zijn eigen werkplek, tankstation en wasstraat heeft?” Na de nodige overlegrondes werd voor het laatste gekozen. Een belangrijk uitgangspunt in dit concept was het ‘level playing field’: gelijkwaardige voorzieningen voor elke partij. “Vandaar ook die enorme rotonde op het middenterrein,” legt Charles uit. “De verhuurder die dichtbij de ingang zit, rijdt straks sneller naar binnen. Maar bij het uitrijden moet hij de rotonde volgen, waardoor het langer duurt om eruit te rijden. Zo heeft elke partij ongeacht waar ze zich bevinden, dezelfde aanrijdtijd.”

Ook Schiphol Real Estate had z’n wensen. “Wij wilden flink investeren in de elektrische faciliteiten van het Car Rental Service Center. Dankzij de 17.000 m² aan zonnepanelen kunnen hier straks meer dan 300 elektrische auto’s gelijktijdig opladen. Hiermee draagt de locatie bij aan de transitie naar elektrische mobiliteit én de ambitie van Schiphol om het vervoer van en naar de luchthaven te verduurzamen.”


"Een aannemer waarbij je niet in een telefoonboom verzandt zodra je een vraag hebt. Zo viel de keuze op Friso."


Ontwerp

In de loop van 2022 werden de plannen voor een gedeeld Car Service Center steeds concreter. De volgende stap was om die schetsen te vertalen naar een passend ontwerp. Gezien de locatie zou je denken aan een functioneel gebouw zonder al teveel poespas. Maar dat lag iets ingewikkelder. “De gemeente Haarlemmermeer had P4 aangewezen als zichtlocatie,” legt Frank Diepstraten, ontwikkelingsmanager bij Schiphol Real Estate, uit.

Architectenbureau De Zwarte Hond kreeg daarom de opdracht om een onderscheidend ontwerp te creëren. Het resultaat mag er zijn. “Deze backside-locatie heeft nu de allure van een zichtlocatie. Die enorme zwevende luifel met de zonnepanelen springt in het oog. En als je straks in het donker over de A9 langsrijdt, dan licht het dak prachtig op dankzij de LED-lijn rondom.”

In samenspraak met verhuurders en architect werd een Definitief Ontwerp opgesteld. De volgende stap was het vinden van een aannemer via een onderhandse aanbesteding. Deze aannemer moest niet alleen een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden, maar ook beschikken over de nodige flexibiliteit. Charles: “Wij zijn sterk in kantoren en commerciële ruimtes, maar een Service Center bouwen is geen alledaags werk. Daarom zochten wij een partij die met ons meedenkt en snel schakelt.”

Of zoals Frank zegt: “Een aannemer waarbij je niet in een telefoonboom verzandt zodra je een vraag hebt.” Daarom viel de keuze op Friso. “Roland en zijn collega’s presenteerden niet alleen een sterk en persoonlijk plan, ze kwamen ook met ideeën voor verbeteringen en slimme oplossingen. Daar hadden wij een goed gevoel bij. Dat hebben ze gedurende de bouw keer op keer waargemaakt.”

Slim bouwen

Na de gunning nam projectleider Roland Beijersbergen van de vestiging Almere het stokje over. “Vanuit het Definitief Ontwerp ga je met de werkvoorbereider puzzelen op het uitvoeringsontwerp. Dit is een kwestie van rekenen, fijnslijpen en afstemmen. Gaandeweg kom je tot een bouwmethode, installatieconcept en planning.”

Extra uitdaging was dat Schiphol Real Estate de werkruimtes casco zou opleveren. Roland legt uit: “Je wilt voorkomen dat huurders na de oplevering alles weer opentrekken. Elke verhuurder werkt met zijn eigen leveranciers voor de wasstraat of het laadstation. Het is daarom belangrijk om hun plannen goed te kennen en die af te stemmen op het uitvoeringsontwerp. Daar hebben wij veel energie in gestoken.” Terwijl de werkvoorbereiding op kantoor Almere door Maarten Brouwerwordt opgepakt, hoort Mirthe Alkema dat zij als uitvoerder op Schiphol aan de slag mag. Hiermee komt een droom uit. “Ik kom uit de woningbouw. En ik had bij Henk Dedden (directeur) al eens aangegeven dat ik heel graag een eigen utiliteitsproject wilde draaien. En toen kwam deze kans voorbij. Spannend? Nee, ik had er vooral veel zin in.”


Veel geleerd

Een jaar lang reed Mirthe elke dag van Berlikum naar Schiphol. “Elke ochtend om kwart voor vijf de auto in. Ja, die Afsluitdijk kan ik onderhand wel dromen. Maar, dat was het waard. Niet alleen omdat je hier met elkaar van zo’n kale asfaltvlakte iets mooi maakt. Maar van een project als deze leer je ontzettend veel.” Bijvoorbeeld hoe je tóch op planning blijft wanneer het zoveel regent: “Een kwestie van veel pompcapaciteit inzetten en af en toe een zaterdag doorwerken.” Een ander leermoment was de overgang van de ruwbouw- naar de afbouwfase. “Op sommige dagen liepen hier 80 mensen rond. Dat moest ik niet alleen goed coördineren: er kwamen ook hele technische vragen op mij af. Gelukkig kreeg ik hierbij hulp van Gerard Siemensma, een ervaren uitvoerder.” Inmiddels* staat het najaar voor de deur: het werk van Mirthe en Roland zit er bijna op. Aan de dakconstructie, de zonnepanelen en het infrawerk wordt nog de laatste hand gelegd. Een aantal verhuurbedrijven is al gestart met de inbouw van wasstraten, laadstations en hefbruggen. Frank: “Ondanks wat oponthoud rondom de aanbesteding van de zonnepanelen, is deze locatie komend voorjaar operationeel.”

Terwijl het zoveelste vliegtuig de bouwkeet laat trillen en de regen nog van geen ophouden weet, concluderen alle betrokkenen dat het een goed project was. “Een prettige samenwerking én een mooi resultaat”, vatten Frank en Charles samen. “Wat ons betreft heeft Friso alle doelen behaald. Nou ja, op eentje na dan. Mirthe heeft in het afgelopen jaar nog altijd geen koffie leren drinken. En dat was wél de afspraak.”

Friso Almere

Hoewel Friso in het noorden van ons land een grote naam is, is de vestiging in Almere minder bekend. Toch worden hier mooie projecten gerealiseerd. “We werken hier met een hecht team aan uitdagende projecten voor vaste opdrachtgevers,” vertelt Roland Beijersbergen. Naast het Schiphol-project werkt de vestiging samen met woningcorporaties zoals De Alliantie Ontwikkeling voor de bouw van appartementencomplexen. Een ander project is de bouw van diverse bedrijfsgebouwen voor de windenergie-industrie bij de Zeehaven IJmuiden “Dankzij de nauwe samenwerking binnen ons team en met opdrachtgevers, blijven we mooie resultaten neerzetten en onze positie in de regio versterken.”


*Het is project is ondertussen opgeleverd.


Dit artikel komt uit het Friso Magazine 2025.