Bouw 42 duurzame, modulaire woningen in nieuwe woonwijk De Wending in Sneek van start
In opdracht van woningcorporatie Accolade bouwt Aannemingsmaatschappij Friso 42 woningen in de nieuwe wijk ‘De Wending’ in Sneek. Met een druk op een grote rode knop gaven wethouder Michel Rietman (gemeente Súdwest-Fryslân), Elze Klinkhammer (Accolade) en Henk Dedden (Friso Bouwgroep) woensdag 11 juni het feestelijke startsein voor de bouw van de nieuwe woonwijk.
Officiële starthandeling
Het officiële moment vond plaats op de projectlocatie waar de woningen gerealiseerd worden. Na enkele toespraken liepen de bestuurders naar een groot bedieningspaneel. Met een druk op de knop kwam de bouwmodule langzaam naar beneden. De module, die hing aan een kraan, werd onder toeziend oog van een machinist op zijn plek gehesen.
Nieuwe weg inslaan
“De naam De Wending is veelzeggend”, legt wethouder Wonen Michel Rietman uit in zijn toespraak. “We slaan hier letterlijk een nieuwe weg in naar een prachtige woonwijk waar Sneek en haar inwoners trots op mogen zijn. Het is fijn dat het nu ook echt zichtbaar begint te worden.”
Henk Dedden: “De bouw van De Wending is een mooi voorbeeld van hoe we als Friso met innovatieve, modulaire bouwmethoden bijdragen aan de woningopgave, zoals hier met GeWOONhout. Door de hoge bouwsnelheid van het houtbouwconcept vraagt dit project om strakke afstemming en logistieke precisie. Als betrokken bouwer zetten we alles op alles om samen met Accolade kwalitatieve, duurzame woningen te realiseren voor Sneek.”
Elze Klinkhammer: “We zien dat er veel interesse is in de sociale huurwoningen. We zijn blij dat we in samenwerking met de gemeente kunnen bouwen op deze plek en kunnen bijdragen aan de mogelijkheid om duurzaam en energiezuinig te wonen.”
Korte bouwtijd door bouwconcept van GeWOONhout
De woningen worden gerealiseerd met het modulaire bouwconcept van GeWOONhout. Dit innovatieve concept maakt gebruik van LVL-hout en staat bekend om zijn circulaire, duurzame en snelle bouwmethode. In de fabriek worden de modules zoveel mogelijk voorbereid, zodat ze op de bouwplaats alleen nog gemonteerd en afgewerkt hoeven te worden. Dankzij deze aanpak kunnen de woningen in een hoog tempo gebouwd worden. De logistiek is een belangrijk aandachtspunt bij dit project. De modules moeten op tijd en in de juiste volgorde worden geleverd, wat vraagt om strakke planning en goede afstemming.
Duurzame woningen, klaar voor de toekomst
De 42 woningen gebouwd verdeeld over zes bouwblokken van zeven woningen. Ze komen te staan aan de straten De Aarde en Windkracht. De woningen zijn volledig all-electric, uitgerust met een warmtepomp, radiatoren op beide verdiepingen en zonnepanelen. Daarmee zijn ze klaar voor een duurzame toekomst. Naar verwachting worden de eerste 28 woningen na de bouwvak opgeleverd.